Barnvåldtäkt filmades – häktad ljög om åldern

Alvesta Artikeln publicerades

Våldtäkten som inträffade på ett boende i Alvesta filmades.

Nu visar tandundersökningen att en av de häktade för grov våldtäkt mot barn är betydligt äldre än han själv uppgivit.

– Det är flera omständigheter som gör att jag kan påstå att han är över 18 år. Vi har bland annat gjort en kroppsbesiktning, en tandundersökning, och den i kombination med andra uppgifter styrker det, säger åklagare Emma Berge.

Utredningen tyder på att den häktade är 19 år, i stället för 15 år som han själv hävdat sedan ankomsten till Sverige. Det är nya uppgifter som vid en fällande dom får stor betydelse för straffet.

”Med beaktande av den utredning som åklagaren har förebringat angående NN:s ålder finner tingsrätten att det i nuläget får anses utrett att NN är över 18 år. Synnerliga skäl för häktning krävs därför inte, fastslår Växjö tingsrätt.

Såväl 19-åringen som en 15-årig kamrat åtalas nästa torsdag för grov våldtäkt mot barn. 19-åringen som förnekar brott omhäktades tidigare i veckan medan kamraten medgav förlängd åtalstid.

– De åtalas också för barnpornografibrott. Vi har hittat en film, säger Emma Berge och bekräftar att en sekvens av våldtäkten spelats in med mobiltelefon.

Sexövergreppet mot en pojke som är under 15 år inträffade den fjärde januari på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta där de inblandade vistades. Det var personalen som larmade polisen och de misstänkta greps senare samma kväll.

De båda brottsmisstänkta sitter på ett häkte i Malmö där det finns en särskild avdelning för ungdomar.