Bil gick genom isen - passageraren dog

Alvesta Artikeln publicerades

En person omkom när en bil gick genom isen på sjön Salen i Alvesta i lördags. Bilens förare misstänks för vållande till annans död och rattfylleri.

Vid 21.30-tiden i lördags larmades räddningstjänsten till Sjögatan utmed sjön Salen i centrala Alvesta. Enligt larmet till SOS Alarm hade en bil gått genom isen. Ett stort räddningspådrag drogs i gång, bland annat med en svävare som dock inte behövde användas.

– Det var två personer i bilen. Den ena var uppe och mötte oss och den andra var kvar ute i bilen. Där bilen hade gått igenom var det inte mer än dryga metern djupt. Vi fick ut honom ur bilen och fick upp honom på land, berättar räddningsledare Oskar Rehnström.

I bilen fanns en 20-årig förare och en 60-årig passagerare. Den yngre mannen lyckades alltså ta sig ur, men de äldre blev kvar. Han fördes till Växjö lasarett. Då var han inte vid medvetande och svårt nedkyld. Senare under natten avled mannen. Föraren fick också åka till lasarett med ambulans, men han klarade sig utan fysiska skador. Enligt polisen misstänks 20-åringen för vållande till annans död och rattfylleri.

Räddningsinsatsen var över på ungefär en timme. Bilen bärgades under söndagsförmiddagen och en helikopter cirkulerade över sjön för att försöka kartlägga bilens färd på isen. När den gick igenom var den ungefär 75 meter från stranden. Räddningstjänsten manar allmänheten till försiktighet på isarna.

– Man kan konstatera att med det klimat som varit i år är isarna väldigt dåliga. Man ska inte ut och gå på isen och än mindre köra bil på den, säger Oskar Rehnström.