Polisen: Dött lodjur hittades på 25:an - oklart hur det dog

Hjortsberga Artikeln publicerades

Ett dött lodjur påträffades på riksväg 25 under onsdagseftermiddagen.

Polisen vet i nuläget inte hur djuret har dött och inte heller om något brott har begåtts.

Vid 17-tiden på onsdagen hittades ett dött lodjur på riksväg 25. Polisen utreder nu om något brott ligger bakom.
Foto: Heiko Junge
Vid 17-tiden på onsdagen hittades ett dött lodjur på riksväg 25. Polisen utreder nu om något brott ligger bakom.

Det var vid 17-tiden på onsdagen som en trafikant påträffade ett avlidet lodjur mitt på riksväg 25. Enligt polisen hittades djuret av en jägare vid sjön Fenen, mellan Ryssby och Hjortsberga, precis vid kommungränsen mellan Alvesta och Ljungby kommuner.

– Djuret hittades mitt på vägbanan av en jägare och det har undersökts av honom. Han kommer att lämna det till oss under torsdagen för vidare undersökning, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid Kronobergspolisen.

– Vi har konstaterat att djuret inte har skjutits och eftersom det har påträffats på vägbanan kan man anta att det är frågan om en påkörningsolycka. Men vi vet in nuläget inte hur det har dött. Det kan vara så att om en lastbil har kört på djuret kanske chauffören inte ens har uppmärksammat att det har skett.

Ärendet kommer även att lämnas över till länsstyrelsen.

– Eftersom lodjuren lyder under statens vilt ska döda djur anmälas till länsstyrelsen. Så de är kontaktade och informerade. Sen får vi se vad den framtida utredningen leder fram till, säger Fredrik Bratt.

Enligt P4 Kronoberg är det mycket ovanligt med påkörda lodjur i Kronobergs län. I somras blev ett lodur påkört i länet men 2016 skedde inga olyckor.