Annons

Förberedelser igång inför sanering

Förberedelserna är i gång inför saneringen efter oljekatastrofen i Moheda för drygt 50 år sedan.
Alvesta • Publicerad 4 februari 2011
Även små mängder olja luktar mycket. Därför kan oljelukten kännas nu när dräneringsrör läggs i den förorenade marken.
Även små mängder olja luktar mycket. Därför kan oljelukten kännas nu när dräneringsrör läggs i den förorenade marken.Foto: Emma Ståhl
Foto: 
Roy Roth från Alvesta kommun ser till så att rören kommer i marken.
Roy Roth från Alvesta kommun ser till så att rören kommer i marken.Foto: Emma Ståhl
Roy Roth och Bo Johansson ser till så att cirka 80 meter dräneringsrör läggs ned i marken längs Villagatan.
Roy Roth och Bo Johansson ser till så att cirka 80 meter dräneringsrör läggs ned i marken längs Villagatan.Foto: Emma Ståhl
Foto: Emma Ståhl

1958 small det i Klintaberget och 14 000 kubikmeter drivmedel rann ut i mark och vattendrag. 2009 stod det klart att området hade högsta prioritet hos Försvarsmakten för att saneras.

Nu håller man på att upphandla vem som ska utföra saneringen och hur den ska ske.

Annons

-Målsättningen är att komma igång med saneringen i år. Vad den kommer att kosta och hur lång tid den tar kan jag inte gå in på i dagsläget då vi är mitt inne i en upphandling, säger Folke Borgh, chef på miljöprövningsenheten på Försvarsmakten.

Redan nu pågår arbete på den tomt på Villagatan som för några år sedan löstes in av Fortifikationsverket på grund av att bostaden ansågs obeboelig med tanke på föroreningarna.

Ett 80 meter långt dräneringsrör läggs i marken av Alvesta kommun på uppdrag av Försvarsmakten. Något som flera grannar är kritiska till:

-Det är bättre att det får ligga orört i väntan på den stora saneringen. Försvarsmakten har velat tysta ned det här. Det stinker olja och arbetarna måste ha gasmask på sig. Skandal, säger grannarna.

-Det ligger mycket känslor i detta, och vi förstår att det kan finnas en oro. Röret läggs för att vi vill hindra föroreningarna från att flytta på sig, säger Margareta Nilsson, enhetschef på Bygg och miljö i Alvesta kommun.

Sommaren 2009 upptäcktes att grundvatten läckte in i flera spillavloppsledningar nedanför Klintaberget. Ledningarna tätades därför.

Risken finns då att grundvattnet stiger, vilket leder till att föroreningarna i jorden kan börja röra på sig och spridas.

Åtgärden med dräneringsröret kommer resultera i att större mängder av föroreningarna rinner ut i dagvattnet än vad det gör i dag.

-Den ökade föroreningsmängden är försumbar. Alternativet, att föroreningarna i jorden börjar röra på sig, är mycket sämre. Det här är en genomtänkt lösning, säger VA-chef Bertil Sandberg.

-Kommunen vet vad som behöver göras. Vi lämnar över det till dem och så står vi för räkningen. I dagsläget finns inga fler förebyggande åtgärder inplanerade, säger Borgh.

Annons

Alvesta kommun följer arbetet i området även om de inte är någon tillsynsmyndighet.

- Vår uppgift är att se till så att alla åtgärder som utförs motsvarar invånarnas och kommunens intressen, säger Nilsson.

Kommunens tanke är att området, efter saneringen, ska kunna bebyggas. Att Moheda ska växa österut finns med i översiktsplanen.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons