Franzén (A-A) känner sig fri från partipiskan

Alvesta Artikeln publicerades

Lars-Olof Franzén (A-A) är det förstanamn som varit med överlägset längst i Alvestapolitiken.

2014 gjorde Alternativet sitt sämsta val någonsin. 71-årige Franzén siktar nu på att vinna tillbaka väljarna.

Lars-Olof Franzén (A-A).
Foto: Filip Bolmgren
Lars-Olof Franzén (A-A).

Lars-Olof Franzén var med och bröt sig ur Socialdemokraterna i början på 90-talet och bildade Alvesta Alternativet. Sedan kommunvalet 1998 har det lokala partiet fått mellan 13 till 18 procent av rösterna i kommunen och hade mellan 2006-2014 nio mandat i kommunfullmäktige.

Men valet 2014 blev partiets absolut sämsta sedan starten. Med nio procent av rösterna och bara fyra mandat tappade man mer än hälften av sitt väljarstöd.

– Vi var det partiet som fick släppa flest röster till Sverigedemokraterna. Vi tappade de där rörliga rösterna, de som vill att det ska hända något, analyserar Lars-Olof Franzén förra valet.

I slutet på 2012 krackelerade Moderaterna och Socialdemokraternas samarbete och Lars-Olof Franzén fick två år som kommunalråd och partiet var för första gången inte i opposition.

– Vi gick in i en koalition i mitten av mandatperioden och hann inte uträtta så mycket. Det slår hårt för det mindre partiet i ett samarbete, man blir medskuffade och hamnar vid sidan om.

Men nu har partiet haft fyra år i opposition och förbereder sig inför kommunvalet med siktet på att ta tillbaka rösterna.

Vad tycker du skiljer er från de andra partierna i Alvesta?

– Vi är ett lokalt parti som inte stirrar oss blinda på riksdagen. Vi är helt klart friare och slipper ta hänsyn till att någon minister säger något som går stick i stäv med vår uppfattning.

– Vi kan hantera varje fråga enskild och är mer en problemlösare på det lokala planet.

Lars-Olof Franzén är en av de politiker som varit med absolut längst i Alvesta. Nu ställer han återigen upp som förstanamn för Alternativet.
Foto: Filip Bolmgren
Lars-Olof Franzén är en av de politiker som varit med absolut längst i Alvesta. Nu ställer han återigen upp som förstanamn för Alternativet.

Tidigare i år skrev representanter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Moderaterna en debattartikel i Smålandsposten där Alvesta Alternativet kallas ”utvecklingsfientliga”.

Varför har de andra partierna den bilden av er?

– Man har inget annat försvar när vi kommer med våra förslag, men när man backar och tittar vad vi åstadkommit är det ingen som klagar.

– Till exempel konstgräsplanen i Vislanda som vi gav borgen till och fixade på ett par månader. Nu har man hållit på i fyra år med samma sak för Virdavallen utan att något hänt.

Är ni bakåtsträvare och motståndare till det mesta?

– Man kan inte säga att vi är motståndare bara för att vi till exempel vill göra ett bättre omtag om förbifarten för 126:an eller för att vi vill lägga om det tänkta triangelspåret så det inte försämrar för företagen i närheten. Vi vill göra saker bättre.

Under den senaste mandatperioden har Alvesta Alternativet ingått i ett oppositionssamarbete med Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. De fyra partierna har regelbundet träffats och utbytt idéer och diskuterat.

– Man säger att det inte går att samarbeta med oss men vi har haft ett väldigt gott samarbete med de här partierna.

Har ni fört någon dialog med Sverigedemokraterna?

– Nej, det skulle vara otänkbart för oss i det här läget. Vi är i första hand ute efter att ta tillbaka våra röster från dem.

– Vi tycker att vi är ett bättre oppositionsparti än vad de är. Vi har folk som varit med länge som vet hur en slipsten ska dras.

Är ni närmast Socialdemokraterna eller Moderaterna?

– I dag vet jag inte var jag har Socialdemokraterna. De är ibland mer moderata än Moderaterna själva och Moderaterna svänger fram och tillbaka.

– Vi försöker hålla vår linje, men valet får avgöra det. Efter valet blir alla mer benägna att samarbeta för att få vara med och styra.

Vad vill ni förändra?

– Vi tycker inte att man ska minska ner på antalet särskilt boende-platser. Vi är inte emot trygghetsboenden men vi behöver platser på särskilda boenden också.

– Vi vill inte stänga Bryggaren utan i stället tillmötesgå kraven som ställs på ett nytt sprinklersystem och installera det.

– Sedan är det infrastrukturen som vi tycker är viktig. Vi vill inte ha förbifarten på 126:an så att den drabbar boende och vi måste jobba för att utveckla järnvägen mer.