Handelsbanken anklagas för diskriminering

Alvesta Artikeln publicerades
Foto:Per Jodenius

Enligt P4 Kronoberg säger Handelsbanken i Alvesta nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn som nya kunder. Men banken slår nu i från sig.

Lars-Erik Eriksson har varit god man för ensamkommande flyktingbarn i Alvesta i flera år och han säger till P4 Kronoberg att han alltid vänt sig till Handelsbanken när hans klienter har behövt öppna ett bankkonto. Men nu ska det vara stopp och hans klienter är inte längre välkomna på banken.

Handelsbanken slår dock i från sig och enligt bankens presschef, Johan Wallqvist, är anklagelserna falska.

– Detta är fel. Vi har inga beslut som säger att ensamkommande flyktingbarn inte är välkomna till oss. Alla är välkomna till oss och vi har idag ett flertal ensamkommande barn som kunder på kontoret i Alvesta, säger han och fortsätter:

– Kontoret i Alvesta är ett litet kontor med få anställda och Alvesta är en ort som tagit emot många flyktingar. När de öppnar ett konto på en bank behöver de mycket hjälp. De vet ofta inte hur man hanterar ett kontokort, hur man tar ut pengar och så vidare. Därför ska bankchefen i Alvesta ha föreslagit för den goda mannen att han kunde sprida ut sina klienter på alla banker i samhället, så gör andra goda män. I den situationen måste det ha blivit något missförstånd.

Om det handlar om diskriminering kan frågan bli aktull hos diskrimineringsombudsmannen, DO.

– VI har inte tagit emot någon anmälan i fallet och därför är det svårt för oss att uttala oss i frågan. Vi måste se alla omständigheter först men generellt så är diskriminering inte tillåtet om det har koppling till de lagar vi har, säger Clas Lundstedt på DO:s presstjänst.