KD-politiker i attack mot biskop

Alvesta Artikeln publicerades
Kauko Antbacke, kristdemokratisk kommunpolitiker i Alvesta.
Foto:Johanna Ursjö
Kauko Antbacke, kristdemokratisk kommunpolitiker i Alvesta.

Kommunpolitikern Kauko Antbacke (KD) anser att Växjö stifts biskop, Fredrik Modéus, far med osanning. Enligt Antbacke födds ingen till transvestit, lesbisk eller bög.

I fredags publicerade Smålandsposten en intervju med Växjö stifts biskop Fredrik Modéus. En artikel som inte bara handlar om biskopen som person utan även om hans roll som flitig debattör i en rad olika frågor. I slutet av artikeln tas ett citat från Fredrik Modéus upp:

"För mig var det viktigt att vi som kyrka står bakom det som regnbågsflaggan uttrycker. Gud har skapat oss människor olika och homosexuell och heterosexuell kärlek är lika mycket värda.”

Citatet har fått Alvestas kommunpolitiker, Kauko Antbacke, att reagera. På sin öppna Facebooksida skriver han:

"Detta är inte sant. Rent av struntprat. Gud skapade människan till sin avbild och inte till transvestiter, lesbiska, bögar, pedofiler, nekrofiler, fanatiker, ateister, rika, fattiga, Israelhatare, osv. Vi alla föds nollställda, alltså lika (undantaget det genetiska arvet)".

När Smålandsposten ringer upp honom på onsdagen står han fast vid sin kritik.

– Gud skapade inte oss olika, han skapade oss till sin avbild. Både du och jag är födda nollställda, utom det genetiska arvet. Men under livets gång tar vi in intryck utifrån, från vår omgivning. Vi smittas som ett litet barn av scharlakansfeber och vi vet inte varifrån sjukdomarna kommer, säger han.

– Rätt ska vara rätt, även en biskop kan ha fel, fortsätter han.

Du menar att det är omgivningen som skapar, som du skriver, transvestiter, bögar och lesbiska?

– Man föds inte till det. Så är det bara.

Om man känner att man är född med fel kön, är det något som skapats av samhället?

– Man föds inte till det. Det är en omöjlighet, det sunda förnuftet säger ju det.

Var skapas detta då, enligt dig?

– Det skapas av det moderna samhället, av alla annonser, reklam, skolan, omgivning, Facebook, mail och appar. Det är samhällets normer som påverkar oss i en viss riktning.

Hur tycker du man ska stoppa denna utveckling, om man inte tycker om den?

– Så långt har jag inte tänkt. Men den tysta majoriteten tiger.

Du menar att det är en majoritet som tycker så här?

– Ja, så är det absolut.

Tycker du att det är fel att vara till exempel transvestit, lesbisk eller bög?

– Det behåller jag för mig själv.

Fredrik Modéus står fast vid sitt uttalande.

– Jag tror att Gud skapade oss mycket olika i en mängd olika avseenden. Den sexuella läggningen är något vi föds med. Så tänkte man inte förr men så tänker man i dag. Det han vill åt är den sexuella läggningen och det är där kritiken finns, säger han och fortsätter:

– Sexuell läggning är något som följer med oss från vårt absolut första andetag och det är något jag tycker man ska visa väldigt stor respekt för.

Tidigare i våras kritiserade Kauko Antbacke Alvesta kommun för att de hissade Prideflaggan. Efter det fick han kritik av sina partivänner och han avsade sig då sitt uppdrag i Alvesta kommunfullmäktige. Men han har kvar sitt uppdrag som ledamot av kommunstyrelsen.

Efter att Smålandsposten pratat med Kauko Antbacke valde han att ta bort sitt inlägg från Facebook.