Två lastbilar värda tre miljoner stals

ALVESTA Artikeln publicerades
Foto:Karl Eckhardt

UPPDATERAD. Två lastbilar har stulits från företaget Gehab på Ilabäcksvägen i Alvesta. Tjuvarna har dessutom bytt ut spårningsutrustningen på fordonen.

Det var i morse som stölden på företaget upptäcktes. Tjuvar hade då brutit sig in på området och stulit två av Gehabs lastbilar.

– Man har brutit sig in och tagit två stycken nya lastbilar. Där har man också plockat bort spårningsutrustning samtidigt som man har förstört lite andra bilar, säger Lars Hjertberg som är försäljningsansvarig på Gehab.

Polisen tekniker skickades till platsen under måndagsförmiddagen och man har gjort vissa fynd.

– Men exakt vilka de är och vad det kan ge vet jag inte i dag, säger Per Bergendahl jourhavande förundersökningsledare i Växjö.

Det sammanlagda värdet på de stulna lastbilarna är runt tre miljoner kronor. Dessutom uppkommer kostnader för skadegörelse på andra fordon på området.

Enligt Per Bergendahl har det rört sig om tjuvar som varit medvetna vad de varit ute efter och inga nybörjare. Just att man så noggrant oskadliggjort spårsändarna är ett sådant tecken.

– Det är inte troligt att de här två lastbilarna är kvar i Sverige. Inbrottet och stölden har ju skett någon gång mellan lördag och nu i dag och det är gott om tid att skaffa undan bilarna, säger han.

Enligt Gehabs försäljningsansvarige Lars Hjertberg så har man på företaget aldrig varit med om en sådan här stöld tidigare.

Men Kronoberg har inte varit förskonat från lastbilsstölder. För två år sedan försvann två Scania-lastbilar från ett företag i Lessebo som sysslar med påbyggnader på bilarna.

– De kunde vi sedan hitta bilder på från en färjas övervakningskameror, säger Per Bergendahl.

Ärendet är nu överlämnat till polisens utredningsgrupp.