Annons

Ljus idé lockade 100 personer

Vad gör man när språket är ett hinder för kommunikationen? Det har designstudenter vid Linné­universitetet funderat över. Resultatet är en utställning.
Alvesta • Publicerad 12 januari 2012
Det var Dennis Lööv, på Allbohus Fastighets AB som kom på idén att flytta över lyktorna till utställningshallen i Alvesta.
Det var Dennis Lööv, på Allbohus Fastighets AB som kom på idén att flytta över lyktorna till utställningshallen i Alvesta.Foto: Erivan Ali Rostam
Sofia Granefelt Laurén, designstudent vid Linnéuniversitet och projektansvarig är glad att så många kom till lyktfesten.
Sofia Granefelt Laurén, designstudent vid Linnéuniversitet och projektansvarig är glad att så många kom till lyktfesten.Foto: Erivan Ali Rostam
Många fina lyktor har det blivit och de som deltog har skrivit sitt eget namn i botten.
Många fina lyktor har det blivit och de som deltog har skrivit sitt eget namn i botten.Foto: Erivan Ali Rostam

På utställningshallen i Alvesta står en dekorerad gran med ett 40-tal lyktor, där kreativiteten lyser genom varje papperslykta. Lyktorna är resultatet av en insamling i Torpsbruk till förmån för Väldens Barn under julen 2011.

– Eftersom människor i Torpsbruk inte delar bakgrund och språk såg jag ett behov av att sammanföra invånarna på en gemensam grund, där de inte var beroende av språket, säger Sofia Granefelt Laurén, designstudent vid Linnéuniversitet och projektansvarig.

Annons

Det är 16 studenter på Designprogrammet vid Linnéuniversitet som jobbar med projektet om Torpsbruk. I flera veckor har studenterna jobbat med hållbar utveckling i syfte att skapa en bra miljö för invånarna.

– Vi har försökt lägga fram nya möjligheter och kommunicerat väldigt mycket med invånarna. Genom projektet ville jag skapa ett kreativt möte mellan människorna, säger hon.

Lyktfesten blev ett lyckat och uppskattat arrangemang. Omkring 100 personer, både asylsökande och ”fasta” boende i området närvarade och hängde upp lyktorna i julgranen i Torpsbruk.

– Det var en härlig stämning och jag är jättestolt att så många kom till festen. Det var faktiskt över min förväntan. I mitt projekt var lyktan språket, säger hon.

Dagarna innan lyktfesten skickade Sofia ut inbjudan och instruktioner till varje hushåll för att själva kunna vika ihop och smycka sin lykta.

– Oberoende av tidigare erfarenhet och kreativ kunskapsnivå skulle alla invånare i Torpsbruk få vara med och ha en trevlig kväll, säger hon.

För varje lykta som hängdes upp i julgranen under arrangemanget skänker Alvesta kommun tillsammans med Allbohus 50 kronor till Världens Barn.

– Det går att se tydligt på lyktorna att alla har velat bidra med något, folk har verkligen lagt ner ett himla jobb på att utsmycka lyktorna, säger Dennis Lööv, på Allbohus Fastighets AB.

Under projektets gång har designstudenterna åstadkommit 16 olika konkreta förslag på hur Torpsbruk kan bli bättre.

– Det har varit väldigt lärorikt att jobba med det här projektet, att kunna lyssna på invånarna och se vad design kan göra för ett område och helt enkelt hitta lösningar, säger Sofia.

Annons

För ett år sedan tog Sofia Granefelt Laurén studieuppehåll och åkte till Indien.

– Det är inte lätt att lära sig en helt ny kultur bara så där, det tar tid. Det är viktigt att folk får möjlighet att synas och höras.

Lyktorna kommer att stå kvar på utställningshallen under hela januari månad.

– För de boende som inte kunde närvara under lyktfesten finns det fortfarande möjlighet att hänga upp sin lykta och bidra med pengar till Världens Barn, säger Sofia Granefelt Laurén.

Erivan Ali Rostam
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons