Minihästarna tävlade på Huseby

Huseby Bruk Artikeln publicerades
I helgen visades ett stort antal Shetlandsponnyer upp på Huseby bruk. Nina Henriksson och Beatrice Jenå var två av deltagarna.
Foto:Lars-Göran Rydqvist
I helgen visades ett stort antal Shetlandsponnyer upp på Huseby bruk. Nina Henriksson och Beatrice Jenå var två av deltagarna.

Totalt 77 hästar var anmälda till helgens utställning med Shetlandsponnyer. De tävlade i olika klasser för att få sin stil och sitt utseende bedömt. Många besökare kom också förbi för att titta på djuren.

Shetlandsponny är en av Sveriges minsta hästraser. De kommer de ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland och användes på 1800-talet till att dra vagnar med torv och kol.

I dag finns det cirka 20 000 hästar av den typen i Sverige och de används till helt andra ändamål. Det mest utmärkande är just storleken.

– De är indelade i olika avelskategorier, där de i den ena får vara högst 107 centimeter höga och i den andra får vara upp till 86 centimeter i mankhöjd, berättar Jeanette Stark, en av arrangörerna.

Shetland Syd heter föreningen som står bakom helgens tävlingar, en underförening till Sveriges Shetlandssällskap. Trots några regnskurar kom många besökare på besök för att se tävlingarna.

I korthet gick det ut på att gå med hästarna i en ring på gräset, där en domare ger olika poäng beroende på hur hästen ser ut och uppför sig.

– De tittar på hur rastypisk shetlandsponnyn är och hur den rör sig i skritt och trav, säger Jeanette Stark.

Mångsidigheten är det som lockar många av ägarna. Hästarna går att använda till mycket mer än avel och för barn som barn som vill lära sig rida.

Enligt Skansen i Stockholm är hästrasen väldigt stark och kan trots sin storlek dra upp till 1 500 kilo.

– De går bra att ha till att köra med vagn efter eller att ha som sällskap, säger Nina Henriksson, en av hästägarna på plats.

Hur kommer det sig att du köpte Shetlandsponny?

– Jag hade större hästar innan, men så köpte jag en Shetland och fick blodad tand. De är väldigt lugna, trevliga och lätta att hantera. Rasen har ett bra temperament, säger Nina Henriksson.

Hur har det gått under tävlingen?

– I en av klasserna blev hästen tvåa, så det blev bra betyg.