Annons

Moheda Bio visar bio i anrika logen

Svenska filmer för vuxna. Det får mohedaborna att gå på bio – på hemmaplan i anrika Logen.
Alvesta • Publicerad 14 augusti 2010
Moheda Bio ägs och drivs av Moheda Scoutkår.
Moheda Bio ägs och drivs av Moheda Scoutkår.Foto: Emma Ståhl
Popcorn är ett måste för många biobesökare.
Popcorn är ett måste för många biobesökare.Foto: Emma Ståhl
Trots många år på nacken fungerar filmprojektorerna alldeles utmärkt.
Trots många år på nacken fungerar filmprojektorerna alldeles utmärkt.Foto: Emma Ståhl
Filmkopiorna fraktas med bussgods runt om i landet. Till exempel Beck-filmen som visades i veckan var på fem band.
Filmkopiorna fraktas med bussgods runt om i landet. Till exempel Beck-filmen som visades i veckan var på fem band.Foto: Emma Ståhl
Hans Lundberg, biografföreståndare men inte filmentusiast.
Hans Lundberg, biografföreståndare men inte filmentusiast.Foto: Emma Ståhl

I över 100 år har Logen varit en samlingslokal för mohedaborna. Redan på 1930-talet användes byggnaden för biovisning.

Men efter att TV:n tagit plats i svenskarnas vardagsrum på 1960-talet lades många småbiografer ned, även den i Moheda.

Annons

Det dröjde fram till 1995 innan bioduken rullades fram igen. Det tack vare Moheda scoutkår som flyttat sin verksamhet till byggnaden.

– En representant från biografkedjan Våra gårdar kom med förslaget att vi skulle starta bio igen. Det lät spännande och det kändes bra att mohedaborna fick användning av lokalen som är den enda större samlingslokalen med scen på orten, säger Hans Lundberg, biografföreståndare och engagerad i scoutkåren.

Många filmer är det som visats sedan dess. I veckan drog höstens säsong i gång. Och Lundberg vet vilka slags filmer som lockar mest publik:

– Svenska filmer för vuxna, till exempel "Grabben i graven bredvid". Det är den film som vi visat flest gånger, i flera omgångar.

För att folk ska slå sig ned i biofåtöljen ska flera faktorer stämma bland annat vädret, filmutbudet och hur snabbt filmen visas efter att den haft Sverige-premiär.

I regel kan Moheda Bio visa filmer 4-8 veckor efter att de gått upp på de första biograferna.

– Om det inte är rätt film så kommer inte publiken, men visst känner vi av konkurrensen från SF:s Filmstaden i Växjö. Sedan vet vi att många familjer ser det som en utflykt att åka till Växjö för att gå på bio och Mc Donalds och det är ju inget vi kan konkurrera med.

– Att ungdomar åker in till filmstaden är ju naturligt för de vill se filmerna fort och samtidigt träffa kompisar. Det vi erbjuder här i Moheda är traditionell bio.

Dagens utbud av tv-kanaler, dvd-filmer och internet gör att film är mer lättillgängligt än någonsin. Därför tycker Lundberg det är viktigt att inte glömma bort att stötta de små biograferna runt om i landet:

– Det är viktigt att föräldrar lär sina barn att gå på bio som ju är en social grej. Barnen lär sig att handla godis, sitta still och bara koncentrera sig på filmen, till skillnad från hemma då mycket annat stör.

Annons

Just teknikutvecklingen kan bli småbiografernas fall i framtiden, tror Lundberg:

– För att vi ska byta till digital teknik så måste staten och kommunen ställa upp med bidrag. Det är omöjligt för en ideell organisation som vi att stå för hela kostnaden.

De pengar som biografen drar in går direkt in i scoutverksamheten:

– Vi brukar säga att biografen är vår pensionsförsäkring.

Hur har de här 15 åren som biografföreståndare varit?

– Roliga, och det bästa är att vi känner att vi gjort en insats för mohedaborna. Att vi har en biograf i Moheda är något vi ska vara stolta över.

Moheda Bio

Ägs och drivs med ideella krafter av Moheda Scoutkår.

Ingår i biografkedjan Våra Gårdar som sköter filmsättningen. Det är en riksförening för nykterhetsrörelsens allmänna samlingslokaler.

Första filmen som visades var "Pongo och de 101 dalmatinerna" för 15 år sedan.

År 2002 utsågs Moheda Bio till årets Våra gårdar-biograf.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons