Ny simhall lyft för Alvesta

Alvesta Artikeln publicerades

Nu återstår endast lite finslipning innan Alvestas nya bad- och sportanläggning för 90 miljoner kronor är klar.

Den 25 oktober sker invigningen och tills dess ska allt vara klart, lovar kultur- och fritidschef Simon Herlitz.
– Vi är väldigt stolta. Det är ett stort projekt som går i land. Anläggningen ska heta Virda bad- och sportcenter för att vi tänker oss att bygga samman den med Virdavallen, förklarade han vid pressvisningen på torsdagen.

– Det är en kulturhistorisk tanke också bakom namnet också, för tusen år sedan bodde virdarna här i Värend.

Fritidschef Martin Sallergård är entusiastisk.
– Det är roligt att kunna ge de här möjligheterna till Alvestaborna, att barn får lära sig simma och få vattenvana i så fina utrymmen. Det blir också ett lyft för föreningar med knytning till vatten, som simsällskapet och undervattensklubben.

Virda bad- och sportcenter har en stor bassäng med sex banor som är 2,5 meter breda, vilket ger tävlingsstatus, en bubbelpool, ett lekland för mindre barn och en varmvattenbassäng och dessutom ett gym. Varmvattenbassängen ska förses med markiser för de som vill hyra den utan insyn.

Anläggningen är energismart och tillgänglig för alla.
Kennert Erlandsson började arbeta i simhallen år 1976, är anläggningsansvarig:
– Hade inte detta byggts nu hade vi fått stänga simhallen. Det har talats om att renovera i många år, men det var kanske tur att det dröjde så länge innan det gjordes något, för nu har vi fått en helt ny anläggning, sade han.

Vattenreningstekniken är bland Sveriges bästa med först trumrening och sedan sandfilter. Och vattenräkningen blir låg:
– Vattenåtgången är en kubikmeter per dygn i den här anläggningen. I den gamla gick det åt sju kubikmeter varje dygn. Nu är vattenreningen effektivare och det går inte åt så mycket vatten. Det känns verkligen bra, säger Kennert Erlandsson.