Översvämning hotar hus i kommunen

Alvesta Artikeln publicerades

Källare håller på att svämma över och i stora delar av kommunen hotar de höga vattennivåerna att ställa till med stora problem.

– Mer regn nu betyder katastrof, säger Christer Thörn.

Christer Thörns källare har redan vattenfyllts och nu går där en pump dygnet runt för att hålla vattnet ute. Vid Sjöparken märks de höga vattennivåerna också genom översvämningar.
Foto: Montage/Smålandsposten
Christer Thörns källare har redan vattenfyllts och nu går där en pump dygnet runt för att hålla vattnet ute. Vid Sjöparken märks de höga vattennivåerna också genom översvämningar.

Smålandsposten har tidigare skrivit om hur höga vattennivåer hotar stora delar av länet, så också i Alvesta kommun. Christer Thörn bor utmed Lekarydsån och har sedan två dagar tillbaka fått ha igång en pump sin källare för att den inte ska stå under vatten.

– När jag gick ner där häromdagen var det fem centimeter vatten på golvet, så jag fick slå ett hål i golvet och har pumpat ut vatten därifrån sedan dess. På så sätt håller jag det stången, säger han.

Vattnet ser dock ut att fortsätta stiga och det krävs inte mycket till för att pumparna inte ska göra någon nytta längre.

– Mer regn nu betyder katastrof, då hamnar tvättstuga och allting under vatten. Vi kommer att få kasta ut allting.

Carola Gunnarsson är ställföreträdande förvaltningschef på samhällsplanering och hon säger att det nu är av största vikt att fastighetsägare i riskzonen för översvämning ser över läget.

– Det är helt klart att det är ett allvarligt läge och nu är det viktigt att fastighetsägare ser över möjligheterna att pumpa ut eventuellt vatten.

– Som det ser ut nu kommer det troligen bli hus som får källaren vattenfylld eftersom det finns prognoser om mer regn.

Vid slussarna i Huseby har de sedan en längre tid tillbaka gjort vad de kan genom att hålla dem helt öppna.

Carola Gunnarsson uppmanar invånare som drabbas av de höga vattennivåerna att kolla på kommunens hemsida för mer information.

– Blir det ett katastrofläge i helgen kommer vi så klart hålla hemsidan uppdaterad. Är det till exempel så att enskilda brunnar svämmar över och vattnet blir otjänligt finns det redan nu information där man kan läsa hur man ska hantera det.