Pensionärer får betala mer för mat

Alvesta Artikeln publicerades

Nu blir maten dyrare för pensionärer och brukare inom omsorgen. Men inte kaffetåren, som blir billigare.

Kostnadsökningen gäller även för anhöriga och personal och träder i kraft den 1 februari.
Men någon större prisökning är det inte. För en hel månads helabonnemang av samtliga måltider och fika får pensionärerna betala 90 kronor mer, 3090 kronor jämfört med 3 000 kronor tidigare.
– Det är en måttlig ökning jämfört med Växjö. Prisindex har inte ökat mycket. Vi har inte höjt priset på ett par år. Nu har vi sagt i beslutet också att vi inte ska höja efter prisindex utan nämnden ska ändra taxan­ när det behövs, säger omsorgsnämndens ordförande Mats Martinsson (S).
Middagen blir tre kronor dyrare. Det gäller både den som äts på boenden och den hemkörda, som blir tre kronor dyrare. Kvällsmaten fortsätter att kosta 27 kronor på boendena och 37 kronor hemskörd. Kaffet med frukt eller bröd blir en krona billigare och kostar 15 kronor eftersom enkronan bedöms som ett administrativt problem.
Anhöriga och gäster till boende inom äldreomsorgen får motsvarande prishöjning. Deras kostnad ligger cirka tio kronor högre än för pensionärerna när det gäller måltider. För kaffet får de betala tio kronor. Personal betalar lika mycket som anhöriga och gäster.
För brukarna inom funktionsstöd och psykiatri kostar frukosten även fortsättningsvis 22 kronor som för pensionärerna. Middag utan efterrätt kostar tre kronor mer från 1 februari; 49 kronor. Kaffet med frukt eller bröd kostar oförändrat fem kronor. En månads helabonnemang av frukost, fika, middag och kvällsmat ökar i pris från 2850 kronor till 2940.
Gäster och anhöriga får betala ungefär lika mycket­ som personal. Medan en brukare får betala 49 kronor för en middag betalar personal och anhöriga 70 kronor.