Rånmisstänkte 23-åringen nekar till brott

Grimslöv Artikeln publicerades

Den 23-årige mannen som misstänks för rånet mot Ica-butiken i Grimslöv förnekar brott i det inledande förhöret. Mannen som har anhållits är tidigare dömd för upprepade rån.

– Det var samlad information från vittnesiakttagelser och spårning med hund som gjorde att han kunde gripas, säger åklagare Tommy Sköld.

Rånet mot Ica i Grimslöv inträffade vid tiotiden på torsdagsförmiddagen när flera kunder fanns i butiken. Det var då en maskerad och knivbeväpnad man kom in.

Rånaren gick direkt fram till kassörskan, sa att det var ett rån och krävde pengar. Kassörskan lydde och lade ner pengar i en plastkasse som mannen hade med sig. Förutom pengar fick rånaren med sig cigaretter innan han sprang från platsen.

– Det kom in en kille med kniv. Han hotade personalen och tog pengar och stack, är butiksägaren Leif Franssons beskrivning av händelseförloppet.

Flera polispatruller sattes in i jakten på rånaren som snabbt var över. Mannen greps i en bostad i Grimslöv klockan 11.10 sedan polishunden P spårat rånaren och i närheten hittades plastkassen med rånbytet som kriminalteknikerna försöker säkra spår på.

När 23-åringen under eftermiddagen förhördes av polisen nekade han till misstanken om att ha utfört rånet. Mannen anhölls av åklagare och under fredagen fortsätter utredningen.

– Nu samlas teknisk bevisning där vi försöker säkra DNA, den misstänkte ska höras vidare och sedan återstår några vittnen att höra, säger åklagare Tommy Sköld.

Den misstänkte 23-åringen är tidigare dömd för rån. Han dömdes hösten 2014 till skyddstillsyn med 240 timmar samhällstjänst för ett personrån och ett rån mot en Preem-mack i Bohuslän.

Likheterna mellan rånet i Grimslöv och rånet mot Preem-macken är slående. Även vid rånet mot bensinmacken gick 23-åringen snabbt fram till kassan och sa att det var ett rån. Rånaren bad kassörskan tömma kassan på pengar innan han dessutom krävde att få cigaretter.

Vid Preemrånet hade 23-åringen med sig två knivar och var narkotikapåverkad.

Eftersom rånaren efter domen misskötte kontakten med frivården och på nytt började missbruka undanröjdes skyddstillsynsdomen. Han dömdes i stället till nio månaders fängelse.