Spöken skrämmer bort flyktingar från Grännaforsa

Alvesta Artikeln publicerades

En stor del av flyktingarna som bor i Grännaforsa har lämnat boendet på grund av att det sägs spöka.

– Vi bor hellre i tält, säger Hamid Alojaili.

På tisdagsmorgonen fick Migrationsverket i Alvesta ta emot omkring 35 personer som bor på flyktingboendet i Grännaforsa. Som Sveriges Radio Kronoberg rapporterat har de lämnat boendet på grund av att det spökar där och de vill inte återvända dit.

Hamid Alojaili från Syrien är en av dem som tog sig till Migrationsverket med sin familj. De flyttade till Grännaforsa den 5 november.

– Barnen reagerade först och för några dagar sedan började även vi vuxna märka att det händer saker där.

Vad är det som händer i Grännaforsa?

– Det kan vara en lampa som plösligt tänds, en dörr som jag låste är plötsligt olåst. Toaletten används, men när jag öppnar så är det ingen där. Det hörs ljud. Brandlarmet sätter igång utan några skäl.

– Barnen gråter varje natt, vi försöker lugna dem. Det här handlar inte om mardrömmar, säger Hamid Alojaili.

I morse fick de nog och gav sig av.

– Vi var tvungna. Vi bor hellre i tält än att bo i Grännaforsa. Men på Migrationsverket säger de att det inte finns något annat ställe.

Hur ska ni göra i natt?

– Vi kommer att stanna här i Alvesta.

Kan ni inte tänka er att åka tillbaka till ert boende i Grännaforsa?

- Nej. Vi är livrädda för att vara där. En del tog tåget till Malmö. Det är bara några få som har stannat kvar i Grännaforsa, säger Hamid Alojaili.

Magnus Petersson är enhetschef på Migrationsverket i Alvesta.

– Det här var överraskande. Vi har inte fått indikationer på att det skulle vara problem med spöken tidigare. Det är några personer med en stark tro på väsen som har dragit med sig många fler i det här. Det handlar om 35 personer av de 58 som bor i Grännaforsa, säger han.

Vad är det frågan om?

– De säger att det spökar sedan en tid och att det är farligt för barnen. Det sägs finnas vålnader som rör sig i trädgården. Flyktingarna är väldigt frustrerade och vill absolut inte bo kvar där, säger Magnus Petersson.

Han tror att det finns förklaringar till det som påstås ha hänt.

– Vi tar det här på allvar, och tror att vi kan förklara händelserna. Vålnaderna kanske i själva verket är vilda djur som tagit sig in i trädgården. Flyktingarna kommer från en annan kultur med själslig tro.