Svenskarnas parti går till val

Alvesta Artikeln publicerades

Moderaterna och Social­demokraterna i Alvesta är bestörta över att Svenskarnas parti tänker ställa upp i valet till kommunfullmäktige i höst.
– Vi vill säga upp avtalet med Migrationsverket, säger Simon Österberg, som kandiderar för Svenskarnas parti i Alvesta.

Vid valet 2010 kandiderade Svenskarnas parti till fullmäktige i åtta kommuner runt om i landet. Inför valet 2014 ställer man upp i 30 kommuner. I Kronobergs län finns Alvesta kommun representerat.
Simon Österberg är 27 år och kandiderar för Svenskarnas parti i Alvesta. Han kommer från Eksjö men har bott i Alvesta i sju år. Han arbetar som PC-tekniker i Växjö och har varit engagerad i partiet sedan 2011. Dessförinnan tillhörde han Nationaldemokraterna.
Varför ställer Svenskarnas parti upp i valet i Alvesta?
- Jag tror att det finns en potential för ett nationalistiskt alternativ i Alvesta.
Simon Österberg säger att det finns en lokal partiavdelning i Alvesta, men vill inte tala om hur många medlemmar de har.
– Det är konfidentiellt.
Han bedömer att det finns goda chanser för partiet att ta sig in i kommunfullmäktige i Alvesta i höst.
– Vi har goda chanser. Vi känner ett starkt stöd. När det gäller att påverka beror det på vilken fråga det handlar om. Men jag tror vi har goda chanser att påverka politiken, säger Simon Österberg.
Den stora frågan som partiet tänker arbeta för är flyktingmottagningen.
– Vi vill säga upp avtalet med Migrationsverket. Det är inte till gagn för svenskarna. Invandringen ska stoppas för utomeuropéer. De är inte närstående till svenskar. I viss mängd är nordvästeuropéer välkomna hit. De är kulturellt och genetiskt lika svenskar.
Vem är svensk enligt ditt parti? Är den som är adopterad och har bott hela livet i Sverige svensk?
– Svensk är den som har det genetiska arvet i Norden. Den som är adopterad är inte svensk. Sverige ska styras av svenskar för svenskar, säger Simon Österberg.
Om en person som bor i Sverige har en svenskfödd förälder och den andra föräldern är från exempelvis Afrika, är personen då svensk enligt ditt parti?
- Nej, den personen är inte etniskt svensk. Personen har inte en svensk bakgrund.
Kommunalråd Mats Johnsson (M), kan inte se något positivt med att Svenskarnas parti etablerar sig.
- Jag blir matt! Nazism är en ideologi som jag trodde skulle vara begravd för all framtid. Det är skrämmande att det kommer sådana strömningar. Man undrar om människorna i det partiet har läst historien. Min förhoppning är att väljarna är kloka när de går till vallokalerna i höst. Det här är inget vi ska ha i kommunen eller i vårt land. Det handlar om människors lika värde, säger Mats Johnsson.
Robert Olesen (S) håller med.
– Det är tråkigt. Men jag är inte förvånad, jag visste att de finns här. Det talas för lite om främlingsfientlighet och rasism. Vi måste ta den debatten om allas lika rätt och värde. Det här är nazistiskt.