Sveriges enda produktion av gem finns hos Büngers

Alvesta Artikeln publicerades

Anrika företaget Thure Bünger AB i Alvesta står numera för den enda gemproduktionen i Sverige och övriga Skandinavien.

För en tid sedan förvärvade Thure Bünger AB verksamheten i AB Svenska Häftstift, vilket inkluderade gemtillverkningen.
De båda företagen har samarbetat under mer än 60 år.
Än så länge fortsätter tillverkningen av gem i Mariannelund med arbetskraft som hyrs. Men Alvestaföretaget har plan­er på att ta hem verksamheten till Alvesta. Gemtillverkningen beräknas sysselsätta två personer.
– Vi har inte plats i våra egna lokaler, maskinerna är rätt skrymmande. Men vi vill hitta lokaler i Alvesta eller Alvestas närhet. Flytten blir i så fall efter årsskiftet, säger företagets vd Karin Bünger.
Thure Bünger AB är ett grossistföretag, som levererar till kontorsvaru­handeln. Nu har företaget också blivit tillverkare.
– Det är ingen stor tillverkning, Svenska Häftstift hade en omsättning på knappt sex miljoner. Det som är lite roligt är att gemen tillverkats av Svenska Häftstift sedan 1936. Det finns ingen mer gemtillverkning i Sverige eller i Skandinavien och bara ett fåtal i Europa. Det är mest i Kina man gör gem nu för tiden, säger hon.
– Nu blir det närproducerad gem. Med trenden att fraktpriser och kinesiska löner går upp tyckte vi att förvärvet av gem­tillverkningen ligger i tiden och vi har fått nya exportkunder, vilket ger synergieffekter, säger Karin Bünger.
Thure Bünger AB omsätter cirka 100 miljoner kronor årligen. Företaget grundades av Thure Bünger, Karin Büngers farfar, år 1901. Karin Bünger efterträdde sin far Lars-Thure som vd för fyra år sedan.