”Vad hjälper en bra äldrevård när världen inte går att leva i?”

Alvesta Artikeln publicerades

Anita Thörn von Rosen (MP) går in i sitt första val som Miljöpartiets toppnamn.

Och det är miljön och klimatet på det lokala planet som partiet vill jobba för politiskt.

Anita Thörn von Rosen står först på MP:s lista.
Foto: Filip Bolmgren
Anita Thörn von Rosen står först på MP:s lista.

Anita Thörn von Rosen är relativt ny i kommunpolitiken. Men som medlem i Miljöpartiet är hon gammal i gemet. Redan på 90-talet blev hon medlem och har varit partiet trogen sedan dess.

2011 flyttade hon upp från Skåne till Alvesta kommun och började engagera sig mer och mer i Alvesta-politiken. När Birgit Andersson (MP) i slutet av förra året meddelade att hon vill ta ett kliv tillbaka blev det Anita Thörn von Rosen som fick kliva fram.

69-åriga Anita Törn von Rosen kommer ursprungligen från Skåne.
69-åriga Anita Törn von Rosen kommer ursprungligen från Skåne.

Partiet har under mandatperioden ingått i en styrande minoritet med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Som det klart minsta partiet i grupperingen är Anita Thörn von Rosen nöjd med samarbetet.

– Jag tycker att det har fungerat bra. Vi är inte så stora och man får inse demokratins konsekvenser, säger hon.

– Har man två av 49 mandat så kan man inte kräva att få igenom sådär jättemycket men utifrån det tycker jag vi har varit med och påverkat.

Vad har ni fått igenom som du är nöjd med?

– Vi har fått in mer ekologisk mat i kommunen, vi har fått igenom satsningar på fler cykelbanor och det har börjat pratas om en stadsbusslinje.

Ser du Socialdemokraterna och Centern som era mest rimliga samarbetspartners i höst med?

– Ja, och Vänstern.

Efter förra valet försökte kommunalrådet Per Ribacke (S) att få till en styrande majoritet i fullmäktige. Enligt Börge Nielsen (V) fick Vänsterpartiet klartecken till att vara en del av samarbetet, vilket skulle innebära 25 mandat och en majoritet i fullmäktige.

Men sedan tog det stopp, enligt Börge Nielsen ville Centerpartiet inte regera tillsammans med Vänsterpartiet och det blev i stället en minoritet.

– För vår del hade Vänsterpartiet gärna fått vara med, för Socialdemokraterna också som jag förstår det, säger Anita Thörn von Rosen.

Vad är viktigt för er de närmsta fyra åren?

– Det är klimat- och miljöfrågorna. Kommunen måste ha det som första utgångspunkt när man beslutar om saker. Det är en omställning som behövs i samhället.

– Till exempel de här tre husen i Rönnedal. Det är jättefina hus utvändigt, intressant form. Vi tycker att det är ren materialförstörelse att riva husen.

Partiet har också varit vokala med att de tycker att Alvesta kommun ska avveckla sitt ägande i Småland Airport där kommunen i dagsläget äger tre procent.

– Det är så skevt att vi betalar med skattade medel att folk ska kunna flyga.

Ni tycker olikt Socialdemokraterna och Centerpartiet i en hel del frågor?

– Ja, det är klart. Annars hade jag kunnat gå med i deras partier.

Ni vill att klimatet och miljön ska vara överordnat alla andra frågor, vad innebär det i praktiken?

– När man ska fatta ett beslut ska man även ta miljö- och klimatkonsekvenserna i beslutet. Man ska ta med det i bedömningen i alla beslut och inte bara titta på ekonomin.

Blir inte det en kostsam politik att föra?

– Nej, jag tror inte det. Det behöver inte bli dyrare att titta på klimataspekterna.

– De kortsiktiga besluten är också viktiga men vad hjälper det med bra äldrevård och bra skolor när världen inte går att leva i?

Vad tycker du skiljer er från de andra partierna?

– Jag hör inte så mycket om miljö- och klimatfrågor av de andra partierna och det är lite skrämmande.

– Det är så många andra aspekter som de andra ser som viktiga och så kommer miljön som tredje, fjärde. Ibland är vi besvärliga när vi tar upp den här frågan i alla sammanhang men det är väldigt viktigt.

ALLA NYHETER OM VALET HITTAR DU HÄR