Annons

Ansvar och arbetslinje rustar för svåra tider

Det är lätt att fastna i dunkla beskrivningar av den tid vi lever i. Vi får inte välja vår tid, men vi kan bestämma vad vi ska göra med den. Blågröna Växjö bygger en robust grund för att hantera en föränderlig omvärld med kunskap, en modern arbetsmarknad och starka drivkrafter för arbete.
Debatt • Publicerad 19 november 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Klarar vi av dessa förändringar kan Växjö stå inför fler blomstrande år med allt högre livskvalitet, klarar vi det inte kan nästa generation bli den första som får sämre förutsättningar än sin föräldrageneration. Politiken får inte vara naiv eller handfallen i detta allvarliga läge.

Regeringen spår ett växande bidragsberoende i kommunerna framöver. När konjunkturen vänder nedåt riskerar stora grupper, särskilt utrikes födda med kort utbildning och begränsade svenskkunskaper, att fastna i långvarigt utanförskap. Redan nu syns negativ utveckling för arbetskraftsdeltagandet, sysselsättningen, arbetslösheten och antalet arbetade timmar.

Annons

För att nå full sysselsättning efter förmåga krävs att alla som kan arbeta, ska arbeta. Varje ansträngning ska löna sig och vår uppgift är att vara garanten för det. Att ställa krav är att bry sig. Alla ska bidra genom arbete och utbildning efter bästa förmåga. Att rättigheterna följer med, och föregås av, skyldigheter är en förutsättning för att Växjö ska gå runt.

Blågröna Växjös budget i Nämnden för arbete och välfärd 2020 innehåller en rad satsningar och reformer. Vi vill särskilt framhålla följande fyra:

• Fem miljoner till Växjölöftet rustar mot lågkonjunktur. Växjölöftet är ett nationellt uppmärksammat exempel på en offensiv, lokal arbetslinje. Vi ställer tydliga krav på bidragstagare och erbjuder anpassat stöd till både arbetsgivare och arbetssökande. Vi tillför nu fem miljoner kronor till vuxenutbildning och svenska för invandrare (SFI) för att möta avmattningen i ekonomin.

• Ny Sverigeintroduktion tydliggör förväntningar för nyanlända. För att samhällsgemenskapen ska hålla behöver vi förtydliga de förväntningar, regler och värderingar som gäller lika för alla. Införande av examination ska utredas, för att med hjälp av resultatet kunna säkerställa god kvalitet och relevant innehåll, samt att deltagarna tar till sig av informationen.

• Familjecentral på Teleborg minskar utanförskap. Satsningarna på tidiga insatser fortsätter och utreder insatsernas resultat i den sociala barn- och ungdomsvården. Sammanhängande, gemensamma barnplaner över myndighetsgränser stärker stödet till barn. Vi har säkrat finansiering för en familjecentral på Teleborg i samarbete med Region Kronoberg.

• Meningsfull vardag förbättrar psykisk hälsa. Träffpunkternas verksamhet ska utvecklas för att bättre möta behoven hos Växjöbor med psykisk funktionsvariation. Växjölöftet Sysselsättning breddas till att också inkludera daglig verksamhet, för att bredda möjligheterna och ge mer vardagsmakt till fler.

Nämnden för arbete och välfärd har beslutat om en plan för hållbar välfärd och ekonomi – Balans -22 – för att skapa goda planeringsförutsättningar för den inre omställning vi behöver genomföra. Initiativet kommer inte av det svåra ekonomiska läget, men blir nödvändigt just givet läget framöver. Långsiktigheten ska ge bättre möjligheter att komma bort ifrån kortsiktiga besparingar, och sätta fokus på ökad effektivitet och produktivitet.

Ordning i ekonomin och förvaltningens skickliga arbete har lagt grunden för den goda position vi har när vi går in i lågkonjunkturen och den egna omställningen. Med strävsamhet och beslutsamhet har vi sparat i ladorna för att möta vintern; en varm och trygg arbetsgemenskap ska ersätta ett kargt och kallt utanförskap. Vi lovar inte allt, men vi håller det vi lovar: ansvar för ekonomin, trygg välfärd för den som behöver och en tydlig arbetslinje för alla Växjöbor.

Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Ricardo Chavez (KD), 1:e vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd

Annons

Tomas Johansson (C), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Mats Wahlsten (L), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Marita Bengtsson (MP), ledamot i nämnden för arbete och välfärd

Blågröna Växjö skriver om Växjös budget i Nämnden för arbete och välfärd 2020.
Blågröna Växjö skriver om Växjös budget i Nämnden för arbete och välfärd 2020.
Annons
Annons
Annons
Annons