Annons

Att lägga ett besparingspussel

Många kommuner står idag inför att försöka minska sin ekonomiska kostym, utgifterna rätt och slätt. Man måste se över utbudet av kommunal service.
Debatt • Publicerad 20 november 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den medborgare/kommuninvånare finns inte, som säger: ta vårt bibliotek, lägg ner vår skola, flytta vårt äldreboende.

Naturligtvis inte! Politikerna som har helhetsbilden och ansvaret, försöker lägga pusslet så långt det går, utan att höja skatten. Det verktyget finns också, men måste vara en sista utväg.

Annons

Vi har en åldrande befolkning, minskade bidrag för invandring, växande barnkullar som medför investeringsbehov utöver sedvanligt fastighetsunderhåll; ofta eftersatt.

I Uppvidinge har vi bindande statsbidrag till grundskolan, vilket gör att vi inte kan göra några besparingar inom det området. Det är i sig positivt, men då måste alla andra förslag genomlysas.

Med en rik stat, men alltför många utgiftstyngda kommuner med pålagor från staten, verkar det som om staten, som har möjlighet att underlätta situationen i kommunerna, i stället orsakar inbördes bråk och onödiga meningsutbyten. Staten delar gärna ut riktade statsbidrag, som snarare låser kommunerna, än ger lättnad.

Staten agerar likt Eris (tvedräktens gudinna) som slängde in ett äpple och fick tre andra sköna damer att börja bråka sinsemellan! Så startade Trojanska kriget! (Apropos Skolverkets syn på Antiken!).

Margareta Schlee (M), Uppvidinge kommun

”Politikerna som har helhetsbilden och ansvaret, försöker lägga pusslet så långt det går, utan att höja skatten”, skriver Margareta Schlee (M).
”Politikerna som har helhetsbilden och ansvaret, försöker lägga pusslet så långt det går, utan att höja skatten”, skriver Margareta Schlee (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons
Annons
Annons
Annons