Annons

Barnens bästa ska gälla i alla lägen

Alla barn och unga har rätt att må bra. Men tyvärr är det många barn och unga som lider av stress och utmattning.
Debatt • Publicerad 13 december 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Barn och ungas psykiska ohälsa i samhället har ökat de senaste åren och det är mer än dubbelt så många barn lider av psykisk ohälsa i dag som för tio år sedan. Vi i Miljöpartiet vill vara med och vända trenden. Vi vill göra psykiatrin för barn och unga köfri - och skapa ett samhälle där alla kan må bra.

Utifrån den prioritering på ungas psykiska hälsa som finns i Miljöpartiets valmanifest har vi nu kommit en bit på väg i dessa frågor, båda i regeringssamarbetet och i januariavtalet. En utredning har tillsatts som ska ta fram konkreta förslag om en sammanhållen god och nära vård för barn och unga.

Annons

Utredningen ska bland annat föreslå hur en samlad uppföljning av barns och ungas fysiska och psykiska hälsa kan utformas. Den ska också komma med förslag om hur vi kan uppnå en mer likvärdig vård med förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och unga i hela landet.

Unga ska inte behöva vänta när de mår dåligt, de ska snabbt kunna vända sig till primärvården eller ungdomsmottagningen för att få stöd. Genom insatser inom den nära vården för barn och unga som lider av psykisk ohälsa kan man även avlasta den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

I MP Kronobergs regionalpolitiska program med riktning mot 2025 betonar vi att barnens bästa ska gälla. Vi vill skapa förutsättningar för att varje barn i länet ska få möjligheten till en god uppväxt. Att alla barn och unga har en god psykisk hälsa är väsentligt för alla aspekter i livet – skolprestationer, fritid, familj- och kamratrelationer, och deras förmågor till kreativitet.

Vi i Miljöpartiet i Kronobergs län välkomnar denna viktiga reform, som kan förbättra livsvillkoren för så många barn och unga. Enligt statistik från Socialstyrelsen har närmare 190 000 barn och unga vuxna någon form av psykisk ohälsa. Det är viktigt att hela samhället tar ansvar för barn och ungas hälsa, både den fysiska och psykiska. Vi måste klara detta bättre än vad vi gör idag.

Cheryl Jones Fur (MP), språkrör i Kronobergs län, Isak Folcker (MP), språkrör Grön ungdom Kronoberg, Abdi Nuur Abdulahi (MP), MP Ljungby

”Vi i Miljöpartiet i Kronobergs län välkomnar denna viktiga reform, som kan förbättra livsvillkoren för så många barn och unga”, skriver Cheryl Jones Fur (MP), språkrör i Kronobergs län, Isak Folcker (MP), språkrör Grön ungdom Kronoberg, och Abdi Nuur Abdulahi (MP), MP Ljungby.
”Vi i Miljöpartiet i Kronobergs län välkomnar denna viktiga reform, som kan förbättra livsvillkoren för så många barn och unga”, skriver Cheryl Jones Fur (MP), språkrör i Kronobergs län, Isak Folcker (MP), språkrör Grön ungdom Kronoberg, och Abdi Nuur Abdulahi (MP), MP Ljungby.Foto: JESSICA GOW / TT
Annons
Annons
Annons
Annons