Bilberoendet är för stort

Insändare Artikeln publicerades

Som medlem i föreningen Sambil har jag studerat vårt bilberoende under en längre tid. Vårt gemensamma bilberoende anser jag kan jämföras med vårt alkoholberoende för 100-150 år sedan. Kanske kan vi få ett mer avslappat förhållande till bilen på samma sätt som vi numera njuter lugnare av drycker?

Baksidorna av bilberoendet är många, anser Lars Carlsson.
Foto: Roald,Berit
Baksidorna av bilberoendet är många, anser Lars Carlsson.

Bilberoendets baksidor handlar alls inte bara om klimat och bränsle. Det handlar om:

• Folkhälsa på grund av stillasittande och föroreningar och brist på vardagsmotion.

• Pengar - bilen tillåts kosta vad som helst för bekvämlighet och säkerhet.

• Stadsbild – bilen och vägarna tränger undan människor och stadsmiljö.

• Landsbygden utarmas när vi kör förbi den service som återstår, för att av någon anledning ta oss till stora köpcenter och därmed ta transportarbetet från proffsen.

Vi håller fast vid bilen trots att den tar våra pengar, vår tid och vår energi, och trots att alternativen är många: Taxi, buss, tåg, hyrbil och bilpool.

Som frihetssymbol fungerar numera flyg och cykel bättre. Semesterbilen är snarare en hyrbil på semestermålet eller en särskild husbil. Har vi bilen som en trevlig men dyr hobby eller av tvång?

Vem har bestämt att barnen kan och ska skjutsas till skola och förskola? Vem har sagt att vi ska rata våra närbutiker för att stötta köpcenter? Och varför anlitar vi inte i första hand hantverkare som inte behöver köra en timme före och efter arbetet? Som individer kan vi göra lite, som samhälle kan vi välja vår inriktning.

Jag tycker vi väljer fel när vi väljer bilberoende. Och ni som har möjlighet, erbjud samåkning till dem som kan tänka sig att avstå från bil! Och fira en vit bilvecka per månad med ett trevligt krogbesök!

Lars Carlsson, Växjö