Annons

Bilen var borta – bedrövligt beteende från Växjö kommun

Den 14/8 hade Folkets Bio anordnat en liten jazzkonsert följd av filmen om Miles Davis. Jag och min sambo åkte dit för att vara med om detta.
Insändare • Publicerad 19 augusti 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skyltar på Kronobergsgatan under Karl-Oskardagarna. För sent uppsatta, menar Anders Baudin.
Skyltar på Kronobergsgatan under Karl-Oskardagarna. För sent uppsatta, menar Anders Baudin.Foto: Ulf Österström

När vi kom in i centrum insåg vi att parkering på torget inte var möjligt. Vi åkte vidare ner till Norra Järnvägsgatan och svängde sedan norrut på Kronobergsgatan. I höjd med Broqvists konditori fanns lediga platser. Några bilar stod där. Det fanns öppningar och vi ställde oss där. Det fanns några platspålar utsatta, vilket vi tolkade som att avspärrningar nog skulle ske senare. Något plastband som tydligt markerade en avspärrning fanns inte.

Efter filmen kom vi dit klockan 21 för att ta bilen och åka hem. Då fanns den inte där. Bortkörd. Nu fanns plastband som markerade avspärrningen och en skylt på norra sidan av gatstumpen som visade parkering förbjuden. Nu visade det sig att vi inte var ensamma i detta prekära läge. En medborgare från Sandsbro och ett tyskt par på semester var också utsatta för detta. De hade alla gjort samma tolkning som vi.

Annons

Vad gör man i detta läge? Vi ville ju veta var våra fordon fanns. Vi började med att ringa polisen. Efter långt väntande på 11414 fick vi veta att de inte hade med detta att göra och följaktligen inte kunde ge oss någon information. Ring Securitas ,föreslog de. På Securitas slog man från sig och gav telefonnummer till SOS International. De hade inte fått någon rapport från Växjö. Nu hade vi jobbat med detta i en timme, var både frusna och hungriga. Damen från Sandsbro ringde sin man och han skulle komma och hämta henne. Därtill köra det tyska paret till deras boende ett par mil norr om staden. Guldkant för detta! I vårt fall blev det att åka taxi. Nya samtal, denna gång med polisen och nu fick vi besked om att vi skulle kontakta kommunen. Den 15/8 på morgonen ringde jag kommunen och fick veta att bilen fanns på Lineborgsplan. Efter en ofrivillig morgonpromenad återbördades bilen. Dock hade man försett den med parkeringsbot på framrutan; 800 kronor.

Jag bestrider boten av skälet att det inte var helt klart att man inte fick parkera där jag gjorde det. Man skulle ha satt upp plastband som klart angav att man inte fick ställa sin bil på detta område. Därtill uppträdde kommunen klandervärt då man inte upplyste oss bilförare om att man fört bort bilen och var den kunde återfinnas. I dessa upplysta tidvarv är det lätt att finna vem som äger bilen och vederbörandes mobilnummer. Ett SMS: Din bil står på Lineborgsplan hade uppskattats.

Nu har det varit Karl-Oskardagar och de ska väl i rimlighetens namn firas med glädje. Då hade ett generöst förfarande från kommunen uppskattats. I stället behandlades vi tre bilägare mycket illa; som om vi medvetet brutit mot trafiklagarna, och därmed fick skylla oss själva. Man kan ju bara föreställa sig vad det tyska paret tänker om vår kommun. Egentligen borde en stämning mot kommunen för egenmäktigt förfarande prövas.

Anders Baudin

Annons
Annons
Annons
Annons