Bygg hållbart och vackert

Insändare Artikeln publicerades

Jag som Växjöbo sedan nästan 50 år anser att Växjös stadskärna borde kunna få några kvarter med stabila, långlivade och vackra byggnader. Ett bra exempel är Björn Sundeby planerade hus utmed Ingelstadsvägen.

Josef Zagoranski gillar stilen på Björn Sundebys planerade byggen.
Josef Zagoranski gillar stilen på Björn Sundebys planerade byggen.

Den nya kommun- och stationsbyggnaden är allt annat än bra. Passar den in i miljön? Att bygga ett så stort kontorskomplex ovanför allmänna lokaler, där olika människor vistas dygnet runt, är osäkert. Hur ser driften ut för en sådan byggnad?

Kommunens beslutande organ, inklusive arkitekter, bör tänka långsiktigt, ekonomiskt, miljövänligt, hållbart och estetiskt. Växjö är en grön stad. Man måste bygga hållbart över tid med bra planering där byggnaderna håller i generationer och där man ska kunna vara stolt över något som blivit just vackert, miljövänligt och ekonomiskt hållbart.

Passa på att bygga ett kvarter vid Norrtullskolan, från Strykjärnet till brandstationen i samma stil som Björn Sundebys arkitektur.

Jag har inget emot om Norra Järnvägsgatan, från Tegnérkyrkogården till det nya kommun- och stationshuset, också byggs i Björn Sundebys stil.

Angående byggandet av det nya lasarettet vore en idealisk plats Storgatan, mellan Växjöbagarn och I11, antingen på höger sida av järnvägen eller på vänster sida från Söderleden ända upp till Citygross. Det finns goda förbindelser med buss och tåg.

Josef Zagoranski