Annons

Centralisering av kommunen är inte framtiden!

Patrik Davidsson (C) ser en olycklig centralisering i den rödblåa ­majoritetens politik i Uppvidinge kommun och uppmanar Socialdemo­kraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet, som sitter på både ordförande- och viceordförandeposterna i samtliga nämnder och styrelsen, att släppa ­prestigen åt sidan och visa större samarbetsvilja.
Debatt • Publicerad 29 juli 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Med en nypa politisk vilja kan vi tillsammans fortsätta utvecklingen av hela kommunen. Men då krävs en helhetssyn i alla våra politiska beslut, inte bara ibland”, skriver Patrik Davidsson.
”Med en nypa politisk vilja kan vi tillsammans fortsätta utvecklingen av hela kommunen. Men då krävs en helhetssyn i alla våra politiska beslut, inte bara ibland”, skriver Patrik Davidsson.Foto: Annika Niquet

Sedan årsskiftet styr Social­demokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet Upp­vidinge kommun. Dessa tre partier valde att efter valet i höstas besätta både ordförande- och viceord­förande­posterna i samtliga nämnder och styrelsen. Man valde helt enkelt att frångå från den praxis som funnits i Uppvidinges historia under alla år där ”majoriteten innehar ordförandeposterna” och oppositionen ”viceordförandeposterna”. Nu har alltså den rödblåa majoriteten alla presidieposter och då full insyn i det politiska arbetet. Jag kan inte annat än beklaga det som hänt och sam­tidigt konstatera att vi i oppositionen får kämpa för kommunens bästa efter de förutsättningar och få ­underlag som kommer oss till del.

Den rödblåa majoriteten har nu lagt fram sina förslag på budgetram och hur man vill styra kommunen framöver. Först vill jag tacka för den tydlighet som majoriteten visar när alla tre partiers förstanamn stod i Smålandsposten den 6 juni och presenterade sina gemensamma förslag. Nu ser också väljarna det som jag och oppositionen har påtalat ­tidigare, att vi i dag inte har något oppositionsråd.

Annons

Kommunen står inför stora utmaningar och vi är i ett allvarligt ekonomiskt läge som måste hanteras. Budgetunderskottet måste stävjas och det är nu. Men då krävs det också bra underlag för oss politiker att fatta beslut efter. Vi saknar i dag grundläggande kostnadsutredningar på flertalet av de förslag som majoriteten nu lagt fram. Att exempelvis vilja lägga ner högstadiet i Älghult och samtidigt inte kunna redovisa ekonomiska effekter är inte seriöst. Och hur skulle det påverka ortens utveckling? Eller rättare sagt hela östra kommundelen? Jag ser en olycklig centralisering i majoritetens politik.

Uppvidinge är en framtidskommun. I dag bygger vi nya bostäder, näringslivet går bra och vårt enorma föreningsliv ger kommunen attraktivitet. Med dessa olika ingredienser och med en nypa politisk vilja kan vi tillsammans fortsätta utvecklingen av hela kommunen. Men då krävs en helhetssyn i alla våra politiska beslut, inte bara ibland. Jag är inte rädd att fatta tuffa och jobbiga beslut, men då ska de vara väl utredda och med ekonomiska beräkningar. Jag vill vara med och bygga hela Uppvidinge starkare. Då krävs det mod, samarbetsvilja och att släppa prestigen åt sidan, även från majoriteten.

Sist men inte minst vill jag tacka alla er som engagerar er både på sociala medier, skriver insändare och kommer till kommunfullmäktige för att göra er röst hörd, ni behövs!

Patrik Davidsson (C), Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons