Annons

Dagens förutsättningar andra än de på 70-talet

I december inleder SSAM införandet av fyrfackssystemet i Växjö. Det innebär att villa- och fritidshusägare kan sortera både matavfall, restavfall, tidningar och förpackningar i två kärl på tomten.
Replik • Publicerad 19 november 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En av våra kunder frågar i en insändare varför inte SSAM valt en smalare modell på fyrfackskärl, så att de passar i standardsoprum från 70-talet. Det korta svaret är att det finns ett standardmått på fyrfackskärlen, och att det inte var ett alternativ att välja ett smalare kärl.

Det längre svaret är att soprummen som är byggda till 70-talshusen är gjorda för den tidens sophantering, vilket skedde i säckar. Nu ser möjligheterna och förutsättningarna annorlunda ut. Vi sorterar mer, vilket innebär att vi behöver en annan typ av kärl. Därmed måste vi också förändra vårt beteendemönster, och i vissa fall även den fysiska miljön på tomten.

Annons

Vi på SSAM vill minska avfallet som går till förbränning med 25 procent till 2025. Införandet av fyrfack är ett viktigt steg på vägen. Men vi når inte vårt mål på egen hand. Tillsammans minskar vi avfallet!

Jessica Cedervall, VD SSAM

Jessica Cedervall, VD SSAM, svarar på en insändare om fyrfackskärlen.
Jessica Cedervall, VD SSAM, svarar på en insändare om fyrfackskärlen.
Annons
Annons
Annons
Annons