Annons

Det odemokratiska Centerpartiet

En valteknisk samverkan betyder i stort sett politisk förhandling. Man förhandlar mellan partier för att nå denna samverkan och kunna ”slå ihop” sina mandat för att till exempel kunna bilda ett styre i majoritet.
Replik • Publicerad 2 juni 2020 • Uppdaterad 4 juni 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som i alla andra förhandlingar så gäller det att vinna så mycket som möjligt, inga konstigheter. Men frågan är vilka frågor man har förhandlat om och vilka frågor man har sålt sig för. C i Tingsryd stödjer nu ett minoritetsstyre och det säger sig självt att de även har förhandlat om detta.

Ett sådant dokument om valteknisk samverkan är ett officiellt dokument för att visa tydligt hur många mandat man har. Det C har gjort är en politisk överenskommelse! Den överenskommelsen kan vara muntlig eller skriftlig, men om den är muntlig så måste jag ifrågasätta vem som litar på Centerpartiet?

Annons

En sådan överenskommelse är lite som ”röstar du på mig i denna fråga så röstar jag på dig i nästa”. Nästan så som C förklarade i sin debattartikel i Smålandsposten den 26 maj, lite mer i klarspråk bara.

I valet 2018 gick Centern i Tingsryd ut med att man var redo för ett nytt styre i Tingsryd. Vi förmodar då att de menade ett styre med C som största parti. Så blev det dock inte enligt invånarnas önskan. Likväl har C i Tingsryd haft två möjligheter att fånga upp den bollen men valt att backa. Är man då mogen att ta styret? Lite beklagligt för de som röstade på C och hoppades på nytt styre när partiet väljer att backa, och detta endast för att inte SD ska få inflytande. Men att rösta in det näst minsta partiet V i ett styre tycker man är rätt och riktigt.

Som centerpartist så måste man vara villig på att göra allt i sin makt för att hålla SD utanför. Kan säkert vara rätt enligt dem men vad säger väljarna och kommunens invånare när man väljer att totalt strunta i demokratin? Demokratin är någonting som vi i SD anser är mycket viktigt. Vi fick nästan 16 procent av kommunens röster, vi blev tredje största parti och det är just där Centerpartiets berömda sko klämmer.

Vi i SD Tingsryd vill tacka Centerpartiet i Tingsryd för deras debattartikel som bekräftar just detta. Nu slipper vi spekulera om ni är så oärliga mot era väljare/kommunens invånare som vi misstänkt. Vi ser med stor förhoppning på valet 2022 och tycker det ska bli spännande på hur ni tänkt lösa det då. Vi kan redan nu ge er ett litet löfte: Vi kommer vara kvar, vi är här för att stanna och bevaka demokratin i Tingsryds kommun.

Ann-Louise Viking, gruppledare SD Tingsryd

Ingegerd Carlsson, vice gruppledare SD Tingsryd

Ann-Louise Viking (SD) och Ingegerd Carlsson (SD) är kritiska till Centerpartiet i Tingsryds kommun.
Ann-Louise Viking (SD) och Ingegerd Carlsson (SD) är kritiska till Centerpartiet i Tingsryds kommun.
Annons
Annons
Annons
Annons