Annons

Dyr chefskarusell i Alvesta kommun

”De stora avgångsvederlag som generöst delats ut skulle ha kunnat medföra ekonomiska förutsättningar för nyanställning av sjuksköterskor och undersköterskor”, skriver Majlis Lundberg och Christina Wiberg, SPF Alvesta.
Debatt • Publicerad 24 januari 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Majlis Lundberg och Christina Wiberg skriver att ökningen av chefstillsättningar inom omsorgsförvaltningen i Alvesta kommun inte genererat den effektivitet som utlovades.
Majlis Lundberg och Christina Wiberg skriver att ökningen av chefstillsättningar inom omsorgsförvaltningen i Alvesta kommun inte genererat den effektivitet som utlovades.Foto: Arkivbild

Under hösten 2019 redovisade omsorgsnämndens ordförande Lars-Olof Pettersson (S) ett underskott på 21,2 miljoner kronor i budget.

Vi har i tidigare debattinlägg gjort läsarna uppmärksamma på den ökning av chefstillsättningar som skett inom omsorgsförvaltningen. Tyvärr verkar dessa inte genererat den effektivitet som utlovades.

Annons

Nyligen har dessutom en måltidschef anställts. Det finns en måltidssamordnare och enligt vårt sätt att se hade anställning av en dietist varit mer försvarbart, då många multisjuka bör erhålla en kost som är optimalt anpassad!

Ny resursenhetschef har anställts, med utredningsuppdraget hantering av arbetskläder och tvätt. Denna chef ska även ersätta enhetscheferna vid frånvaro. Den bemanningsenhet som funnits under ett antal år, kommer under 2020 att avvecklas, varvid man räknar med att kunna spara två miljoner. Osökt aktualiseras frågan vilken funktion denna enhet haft, utifrån nu aktuell nedläggning och vilket resultat den tidigare genererat?

Vid den så kallade Visionära planeringen framgår behov av att införa en enhet med särskild kompetens för analys och planering. En sådan analytisk enhet hade behövts långt tidigare och därmed kunnat säkerställa att fler chefer inte utgör lösningen, då fotfolket dignar under arbetsbördor. Någon minskning av antalet sjukdagar kan ej noteras.

Omsorgsförvaltningen redovisar 191202 en sjukfrånvarostatistik som visar på ökad sjukfrånvaro. Hög övertid hos ordinarie personal, bristande kontinuitet, felmedicinering, personalomsättning på 11,8 procent och fortsatt svåra förhållanden under semesterperioden är fortfarande en realitet inom vissa verksamheter för såväl omsorgstagare och personal.

Att Bryggarens avveckling inte varit föremål för konsekvensanalys är uppenbart. Av det trygghetsboende med tillhörande aktivitetscentrum, som till och med fått ett namn ”Söderbacka”, tycks det bli intet! Vilket resulterar i obalans inom äldreomsorgen.

Omsorgschef Mats Hoppes uttalande i Smålandsposten den 7 januari om att det gått åt skogen och att det gått troll i det hela, måste ses som oroande symtomatiskt.

Budgetunderskott genererar alltid förändringar! En åtgärd som presenterats är att införa ”Restriktiva beslutsmodeller”. Vi utgår från att förvaltningen tar i beaktande tidigare domar i förvaltningsrätten, då fattade beslut varit restriktiva i överkant!

Utifrån den ekonomiska situation som tycks råda måste man som skattebetalare ställa frågan vilka summor som alla utköpta chefer kostat och framförallt vilken kompetens eller brist på kompetens som funnits hos dem som anställt/anställts?

De stora avgångsvederlag som generöst delats ut skulle ha kunnat medföra ekonomiska förutsättningar för nyanställning av sjuksköterskor och undersköterskor till kvalitetshöjning för arbetskamrater och omsorgstagare.

Majlis Lundberg, Christina Wiberg, SPF Alvesta, KPR-ledamöter

Annons
Annons
Annons
Annons