En ny simhall i Växjö på en ny plats - ett helgerån

Insändare Artikeln publicerades

Debatten om ny simhall i Växjö har varit tyst den senaste tiden.

Ulf Rosén vill se en ny simhall på samma plats där Växjös simhall ligger i dag.
Foto: Lena Gunnarsson
Ulf Rosén vill se en ny simhall på samma plats där Växjös simhall ligger i dag.

I samband med valet var S och V tydliga med att de inte ville ha en ny simhall på något nytt område. Från den blågröna alliansen hördes röster om en nybyggnation långt västerut vid Holmgrens bil. Nya signaler från den styrande majoriteten kan tyda på en placering på Bäckaslövsgärdet. Byggentreprenören Anders Öman har också i tidigare presenterade visioner pekat på detta område. Vad skulle i så fall hända på nuvarande simhallstomt? Byggs nya bostäder där?

Vi Växjöbor och våra gäster är, som jag nämnt i flera insändare, mycket nöjda med Växjös utveckling de senaste tio åren, mycket beroende på en god förtätning av Växjös centrum. Utmärkt för oss alla. Linnéuniversitetet och Teleborg har sammanlänkats med centrum söderifrån genom byggnationer på områdena Trummen, St Sigfrid och Kampen. Vidare har Södra stationsområdet blivit en framgång, som tilldelats Växjö kommuns arkitektpris år 2018. Snart förtätas de centrala delarna än mer genom IST:s uppmärksammade nya spännande byggnader längs Ingelstadsvägen. Förtätning betyder fler människor i stans centrala delar. Det underlättar för handel, kaféer och restauranger. Stan blir ännu trivsammare.

Det kan nu skapas ett ypperligt tillfälle för rekreation, bad och motion mitt mellan dessa två förtätade områden, nämligen genom en ny simhall på nuvarande område ”mitt i prick”! Det vill säga mitt i stan! Vilken annan svensk stad har något liknande?

Simhallsområdet kan med många goda idéer utvecklas till en fullträff, som samtidigt kommer att väcka nationell uppmärksamhet en 25- och en 50-metersbassäng i ett fint och attraktivt område ner mot Växjösjön, som kan förses med ett kallbadhus.

Arkitekterna Olof Tedin och Jonas Yngström i artikel i Smålandsposten (2018-11-17): ”Flytt av simhallen: Ett helgerån. Det är galet att bygga simhallen på annan plats. Simhallen är en offentlig mötesplats. Ett sådant rum ska ligga centralt och med en vacker placering. Det skulle bli en turistattraktion och en samlingspunkt för Växjöborna.”I en annan artikel (2018-11-28): ”Det blir inte dyrare att bygga till på befintlig plats. De nuvarande verksamheterna kan då också behållas där.”

Den som är osäker om det attraktiva läget kan betrakta nuvarande simhall från lasarettssidan i dags- och speciellt i kvällsljus.

En årgång av tidigare GIH-studenter i Stockholm från 1980-talet, i dag idrottslärare, som hade en återträff föregående år i Växjö: ”Vilket utmärkt läge för en simhall mycket nära gymnasieskolorna och flera andra skolor. Det underlättar mycket för en möjlighet till rejäla idrottslektioner där.”

Inför ett beslut om placering av ny simhall: Politiker, låt er ej påverkas av privata intressen eller liknande. Ta höjd och bygg med ett perspektiv på 30 år framåt för Växjöbornas bästa. Ibland kan det få kosta lite mer. Vi Växjöbor har nu möjlighet att få en riktig pärla vid Växjösjön. I en framtida utvärdering om några år kommer man att säga: Så framsynt att låta nya simhallen få vara kvar vid sjön!

Ulf Rosén, Växjöbo