Annons

En ny skola för Älmhults framtid

Under ett antal dagar har den nya skolan i Västra Bökhult, Älmhult, varit i fokus. Men vad är egentligen rätt och riktigt i det som sagts?
Debatt • Publicerad 7 september 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna skriver om skolan i Älmhult.
Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna skriver om skolan i Älmhult.Foto: JESSICA GOW / TT

Låt oss börja med att ge en bakgrundsbild om våra utmaningar! Älmhult växer så det knakar, fler människor flyttar hit och vi får fler barn i våra förskolor och skolor. Vi är glada att det är många som har upptäckt hur trevligt det är att bo i kommunen, inte minst barnfamiljer, som skapar positiva utmaningar för oss att hantera.

Det byggs (och behöver byggas) förskolor, skolor, bostäder, vägar, VA, reningsverk med mera. Det innebär också en ekonomisk växtvärk i form av ökade behov av att låna pengar för investeringarna.

Annons

För drygt tio år sedan hade Älmhults kommun en låneskuld på cirka 80 miljoner kronor – i dag är låneskulden 1 010 000 000 kronor (det vill säga över 1 miljard)! Det innebär att kommunen redan i dag har störst låneskuld per kommuninvånare jämfört med alla andra kommuner i Kronobergs län!

Vi har en långsiktig planering för de kommande tolv åren och den visar på ett ytterligare lånebehov på fyra miljarder. Var och en kan förstå att detta inte är en framkomlig väg och vi har vidtagit åtgärder: hårda prioriteringar i vilka investeringar som ska göras och att vi vill få andra aktörer att investera i Älmhult.

Skolan i Västra Bökhult är ett sådant gott exempel där vi i samarbete med extern part kan få en skola på plats utan att ytterligare belasta kommunens höga låneskuld. Ett samarbete som också kommer att skapa en bra och funktionell skollokal för vår verksamhet.

Vad är då sant och falskt i allt som rapporterats?

• Nej, inget hyresavtal är undertecknat. Det är under förhandling, ska sedan granskas av kunniga inom affärsjuridik/avtal och därefter ska kommunstyrelsen fatta beslut om avtalet.

• Ja, eftersom vi har fler elever än planerat redan nu kommer det att finnas paviljonger på plats ett år tidigare för att se till att alla elever har en skola att gå till.

• Ja, det har hela tiden funnits en tidsplan för inflyttning höstterminen 2021 men på grund av turerna runt skolan har tidplanen inte varit möjlig att hålla utan inflyttning blir i stället 2022. Ingen hyra kommer givetvis att betalas under detta år utan den läggs i stället på paviljonglösningen.

• Ja, modellen för upphandling och överlåtelse av skolbyggnaden är en välbeprövad modell som använts i ett flertal andra kommuner, som till exempel Halmstad, Örkelljunga och Region Skåne. Ärendet är nu också prövat och godkänt i Tingsrätten.

Avslutningsvis kan vi konstatera att Socialdemokraterna inte tar ansvar för den långsiktiga ekonomin för kommunen. Att fortsätta att oreflekterat höja låneskulden, samtidigt som det inte finns några ambitioner/möjligheter att någon gång kunna amortera på befintliga lån är inte en hållbar ekonomi.

Vi står dessutom inför en kommande lågkonjunktur. Då krävs det förmåga att se de ekonomiska utmaningarna, våga prova nya vägar, hålla hårt i pengarna och samtidigt kunna leverera en god service i bra lokaler.

Annons

Det är vi beredda att ta ansvar för!

Elizabeth Peltola, Centerpartiet

Sonja Emilsson, Moderaterna

Bo Bergsjö, Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons