Annons
Nyheter

Expert: Tecken på framsteg i Qatar

En Mellanösternexpert ger Kim Källström delvis rätt i hans bild av Qatar, där fotbolls-VM ska gå 2022. Det sker framsteg av landets hårt kritiserade arbetsrätt - om än långsamt. 2010 tilldelades Qatar VM för 2022.(TT)
Publicerad 28 januari 2019

2010 tilldelades Qatar VM för 2022. Vägen mot VM har kantats av anklagelser om korruption och "modernt slaveri" - enligt människorättsgrupper har tusentals migrantarbetare omkommit under förberedelserna.

I en intervju med SC, en av organisationerna som står bakom VM 2022, hyllade Kim Källström de sportsliga förutsättningarna inför mästerskapet.

Annons

Avvecklar kritiserat system

Enligt Bitte Hammargren, Mellanösternexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), finns det tecken på framsteg.

””
””

Kafala-systemet innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, som oftast är från fattiga länder i Asien som Nepal, Filippinerna och Indonesien. Arbetsgivaren har ansvar för arbetarnas visum, pass och lagliga status i landet - och avgör om de får byta jobb eller sluta i förtid.

Fifa har ansvar

””

För Qatar - som bojkottas av de rika grannländerna Saudiarabien och Förenade Arabemiraten - är fotbolls-VM en stor prestigefråga. De måste visa att de klarar av mjuk makt - och fotbollsvärlden har ett ansvar att följa upp det, enligt Hammargren.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons