Fixa bredden på sopptunnorna

Insändare Artikeln publicerades

När större delar av bostadsområden på bland annat Teleborg och Hovshaga byggdes på 70-talet utrustades alla dessa hundratals hus med soprummen á 72 cm breda, som var dåtidens standard när papperssopsäcken var det senaste i sophantering. Inte bara husen i de centrala delarna, förstås, men även i ytterområden såsom Rottne, Braås, Gemla, Lammhult – you name it!

Fyrfackssoptunnorna skapar diskussion.
Foto: Tommy Svensson
Fyrfackssoptunnorna skapar diskussion.

Därför frågar jag, varför gjorde inte SSAM en ordentlig undersökning innan den beställde tusentals fyrfackstunnor á 75 cm breda. Då hade man kommit på att bredden på de nya soptunnornas borde har begränsats till just 72 cm. Vad gör man nu?

Trots att många hushåll har sina soptunnor ute vid tomtgränsen, så tycker jag att detta ser mycket ovårdat ut, och sådan vill jag inte ha. Men vad gör man nu när SSAM varit så oförutseende att man beställt soptunnor á 75 cm bredd, än värre har köpt in nya sopbilar anpassade efter dessa 75 cm.

Mycket klumpigt gjort! Lösningen är att snabbt ändra beställning hos tillverkaren så att de nya fyrfackssoptunnorna blir endast 72 cm i bredd.

Ordning och redan på tomten