Flytt av konsthallen - finns bara vinnare

Insändare Artikeln publicerades

Det finns motstånd mot beslutet från Växjö kommun att flytta konsthallen från Västra Esplanaden till Utvandrarnas hus. Jag tycker att man ska fundera lite på vad man kan skapa positivt ur denna flytt.

Idag har konsthallen fri entré. Så är det inte i Utvandrarnas hus, en del av Kulturparken Småland. De drar in cirka 1,2 – 1,5 miljoner kronor per år i intäkter. Nåväl, låt oss då införa fri entré i framtiden. Bara att kompensera museet. Då får vi samma som de har i Stockholm, men där betalar staten. Här är det kommun och region. Ingen stor sak.

Idag hyr kommunfullmäktige och regionfullmäktige Atriumhallen i Utvandrarnas hus för sina sammanträden. De behöver inte vara där. Vad jag hört finns det bra andra lokaler i staden.

Att museet då får kompensation är givet, detta sker genom den hyra som konsthallen ska betala. Jag tycker att den vackra Atriumhallen med sina sidoytor är en bra lokal för att visa konst. Intill finns även ett trivsamt café, fina utrymmen för ytterkläder samt utmärkta toaletter, allt det som konsthallen saknar.

Idag är delarna inom Kulturparken skilda åt, Utvandrarnas hus mot sjön, Smålands museum i backen högre upp, de har ingen koppling. En enkel sak är att göra en förbindelse mellan dem. En given lösning är en glasgång utmed Södra Järnvägsgatan. Men jag tror att man ska ta en riktig funderare.

Växjö är en av få städer i Sverige i denna storlek som inte har ett konstmuseum. I stället för en enkel glasgång, varför inte skapa detta konstmuseum på ytan mellan husen? Detta blir samtidigt förbindelsen.

Vi kan då få något som liknar det man har i till exempel Göteborg. Ett konstmuseum och en konsthall intill varandra. Fördelarna är uppenbara. Dagens museum har överlägsna pedagogiska och utställningsmässiga resurser. Dessa kan en konsthall ha stor glädje och nytta av. Vi får ett besöksmål som lockar och lockar igen.

Vi kan centralt i Växjö skapa ett av de bredaste och mest spännande kulturhusen i Sverige. En utmaning för arkitekterna, något utöver det vanliga. Så jag bejakar flytten av konsthallen som inledningen på en ny utvecklande kulturverksamhet.

Det finns bara vinnare. Pengar finns för detta. Bara att se vad man kan bygga och vill bygga i Växjö. Kommunen och regionen har visat att det inte finns någon övre gräns. Nya kommunhus och sjukhus visar vägen. Den vägen ska även vara öppen för konsten och kulturen.

En period som denna kallas formativ. Den skapar nytt, detta nya formar vi med basen i det som finns, vi utvecklar vidare. Jag är glad att vi har en kommun och en region som vill mera. Det vill jag också.

Anders Ekberg, författare

Flytten av konsthallen har fått mycket kritik. En som däremot är positiv är Anders Ekberg.
Foto: Pontus Steneros
Flytten av konsthallen har fått mycket kritik. En som däremot är positiv är Anders Ekberg.