Annons

Framgångssagor i Växjö kommun

Det börjar bli dags för en verklig framgångssaga för Växjö kommun, skriver insändarskribenten Kjell Jönsson.
Insändare • Publicerad 22 juli 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten Kjell Jönsson har åsikter om hur Växjö kommun sköts.
Insändarskribenten Kjell Jönsson har åsikter om hur Växjö kommun sköts.Foto: Per-Erik Sandebäck

För de flesta av oss betyder framgång att något blivit bättre än det varit tidigare.

För de flesta av oss betyder en saga något som finns i en tänkt och bättre värld.

Annons

Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, kallar det ”framgångssaga” där fyra elever, som inte har godkända betyg, inte får kommunala sommarjobb, men måste gå i kommunal sommarskola utan krav på resultat! Tänk om dessa resurser i stället lagts på den vanliga skolan och de fyra eleverna i stället fått sommarjobb!

Oliver Rosengren står också för att anordnare av vuxenutbildning ska betalas efter elevernas resultat. Det visade sig att detta blev en förlustaffär för kommunen, men Rosengren har ännu inte velat visa resultatet offentligt.

Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden, lovade att inte stänga platser i den kommunala äldreomsorgen. Kort därpå tog han tillbaka sitt löfte!

Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger med stöd av Eva Johansson (C), att när resurserna till hans nämnd minskar är det bra eftersom människor nu själva lättare fritt kan välja sina aktiviteter utan stöd av kommunen! Det fria ordets hus, ett kommunalt ställningstagande för demokrati och yttrandefrihet, läggs ner i kommunal regi! Wilhelmshill, som man har kunnat hyra för privata tillställningar och som i många år skötts av pensionärsorganisationerna på ideell basis läggs ut för upphandling!

Kommunstyrelsen med ordföranden Anna Tenje (M), tog initiativet till att Kvinnojouren läggs ut på entreprenad; lägsta pris vinner inom ett område, som varit bokstavligen livsviktigt för många kvinnor och barn och där Växjö genom åren varit föregångare tack vare stora ideella insatser!

Gemensamt för dessa ”framgångssagor”, som mest liknar fake news, är att de alla drabbar områden som rör omsorgen om människor på olika sätt: äldreomsorg, utbildning, kultur och fritid, social samvaro och demokrati.

Vi har sett alldeles för många haverier i samhället som orsakats av det som är högsta mode bland borgerliga politiker, new public management, NPM, som innebär att den offentliga sektorn ska ha den privata marknaden som förebild, där man bara agerar med hjälp av upphandling och kontroll och mänskliga aspekter inte har något värde.

Det mest avskräckande exemplet hittills i Sverige är naturligtvis Karolinska sjukhuset där ekonomin via konsulter och andra experter skenade till att bli cirka tio gånger dyrare. På köpet fick vi också se ett jävsförhållande som förskräcker.

Vad gör man när resurserna inte räcker till det allra viktigaste, människors behov av gemenskap och social omsorg? Man kan göra som Sveriges riktiga lågskattekommun, Djursholm, som höjde skatten med 1,40 kronor.

Man kan också använda andra styr- och värderingssystem än NPM, som hittills inte varit någon framgångssaga för den offentliga sektorn. Om man vill måla en viss person på väggen, så kan man redan börja fundera på vad NPM kan innebära för Växjös nya kommunhus.

Annons

Det börjar bli dags för en verklig framgångssaga i Växjö kommun!

Kjell Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons