Annons

Gör inte strutspolitik av sjukhusfrågan

Bristen på ett nationellt helhetsgrepp för hälso- och sjukvårdens framtida huvudmannaskap, organisering och inriktning hamnar direkt i knäet på Region Kronoberg när man nu ställs inför mångmiljardinvesteringar vid centrallasarettet i Växjö.
Insändare • Publicerad 23 mars 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bengt Wellermark skriver om planerna på att bygga nytt sjukhus i Växjö.
Bengt Wellermark skriver om planerna på att bygga nytt sjukhus i Växjö.Foto: Bertil Ericson / TT

Beslutsitsen med investeringar på sju miljarder eller mer begränsas till en orimlig byggteknisk fråga om att renovera eller bygga nytt. Det motsvarar kostnaden för tio nya stations- och kommunhus!

Inget parti vågar lyfta frågan utifrån rationella överväganden då man av erfarenhet vet att det är ”politiskt omöjligt” att förändra sjukhusstrukturen i regionen utan att förlora väljare. Inte ens en förutsättningslös utredning vågar man sig på så här långt.

Annons

Centerpartiet i regionen ger sken av att frågan ska utredas i en reklamkampanj, men vad som ska utredas står höljt i dunkel.

I januariöverenskommelsen nationellt med 73 punkter mellan mittenpartierna och Socialdemokraterna ställs krav på en primärvårdsreform men helhetsgreppet uteblir också denna gång. Här hade annars en möjlighet yppats att ta itu med en angelägen fråga som stoppats under täcket i årtionden. Att regionalt och lokalt hantera denna frågeställning är långt ifrån optimalt.

Trots allt är det min förhoppning att regionledningen åtminstone har modet att genomföra en allsidig och faktabaserad utredning kring vad en framtida hälso- och sjukvårdssatsning i mångmiljardklassen gör störst nytta för medborgarna. Och det innan beslutet om sjukhusets framtid ska tas. Alla förlorar i det långa loppet på en strutspolitik.

Bengt Wellermark

Annons
Annons
Annons
Annons