Gör Växjö kommuns skolor sockerfria

Insändare

En studie av världshälsoorganisationen visar att 25 procent av svenska barn är överviktiga. Bland vuxna är siffran ännu högre. Fler och fler får diabetes.

Sjukvården hinner knappt ta hand om alla sjuka och ändå äter vi bara mer och mer socker. Jag tycker att ni vuxna i kommunen borde ta ert ansvar.

Kommunen ska inte arrangera saker där barn bjuds på godis och fika. Men framför allt ska inte godis förekomma i skolorna. Inte bara på skolavslutningarna bjuds vi på tårta, på lektioner kan lärare ha med kakor, glass eller godis. Hur ska vi elever kunna prestera bra om vi får äta sådant här hela tiden?

Varför tillåter ni politiker detta när det både kostar pengar, ger ett sämre skolresultat och dessutom gör oss sjuka? Om du inte vill äta bättre för din egen skull gör det för miljön.

Jag tycker att kommunen ska förbjuda detta i skolorna. Det ska inte bjudas på sötsaker och vi ska inte heller tillåtas att köpa så mycket sötsaker som många elever faktiskt gör.

Jag förstår att många är emot detta. Godis och socker är gott och beroendeframkallande. Ni kanske tänker att man får energi av att trycka i sig en påse godis? För stunden får man energi, men den försvinner snabbt. Du kommer bli jättetrött och får svårt att koncentrera dig. Kanske tycker ni att det blir svårt att hitta på något att bjuda på? Det finns jättemånga alternativ.

WHO rekommenderar att mindre än fem procent av intaget på en dag ska vara socker det är inte mer än 4-6 sockerbitar, vilket ryms i två dl sötad yoghurt. De flesta barn har alltså redan vid frukosten fått i sig sin dagliga maxdos socker.

Jag tycker också att det är för ofta just godis kommer i vägen för det viktiga. På mässor kommunen arrangerar, som är till för att vi elever ska lära oss och bli nyfikna och gå runt och testa olika experiment, läggs allt fokus i stället på det godis som finns vid stånden. Som ett alternativ för att bjuda på godis i skolan så kan ni bjuda på frukt.

Tänk dessutom på hur mycket pengar det går åt som man kanske kan använda till annat, som böcker, skolmaterial eller fotbollar.

En sockersmart elev


”På mässor kommunen arrangerar, som är till för att vi elever ska lära oss och bli nyfikna och gå runt och testa olika experiment, läggs allt fokus i stället på det godis som finns vid stånden”, skriver signaturen ”En sockersmart elev”.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
”På mässor kommunen arrangerar, som är till för att vi elever ska lära oss och bli nyfikna och gå runt och testa olika experiment, läggs allt fokus i stället på det godis som finns vid stånden”, skriver signaturen ”En sockersmart elev”.