Hur är det med den offentliga konsten?

Insändare Artikeln publicerades

På pingstaftonen var det en artikel i Smålandsposten om konstens ställning i Växjö. På samma dag var det en intervju med entusiasten Åke Kjellsson från Bergdala konstgalleri, som tydligen inte har något stöd från kommunen.

Några inköp har tydligen heller aldrig skett på Bergdala konstgalleri från kommunens sida. Samma dag råkade jag passera ett verk av Claes Hake nedanför den lilla Millesskulpturen vid Stortorget. Hakes verk är ett vrak. Det blev för mycket. Jag kontaktade Claes Hake omedelbart och han lovade kontakta någon kommunansvarig direkt.

Som tillfällighetsboende i staden blir jag förundrad hur illa ställt det är med den offentliga konsten i Växjö. Vicke Lindstrand fina ”glastrave” vid konserthuset ska visst vara en fontän, men jag minns inte när jag senast såg fontänen igång. Nu är det lite illaluktande vatten i botten med kringflytande sopor.

Växjö är en universitetsstad som växer och snart är uppe i 100 000 invånare. Dessutom finns det inte någon storstad i närheten dit kulturintresserade enkelt kan bege sig. Hur har kommunledningen tänkt sig att utveckla Växjö till en komplett ”storstad”, eller skall den förbli en bondby, där bara sporten prioriteras?

Ove Söderström

Vicke Lindstrand fina ”glastrave” vid konserthuset ska visst vara en fontän, men jag minns inte när jag senast såg fontänen igång, skriver Ove Söderström.
Vicke Lindstrand fina ”glastrave” vid konserthuset ska visst vara en fontän, men jag minns inte när jag senast såg fontänen igång, skriver Ove Söderström.