Annons

Låt Växjös elever flytta till nya kommunhuset

”Tillåt mig delge en revolutionerande idé på lösning: Politikerna stannar kvar i nuvarande kommunhus. Eleverna intar nya kommunhusets våningar ovan stationsdelen”, skriver Andreas Rubenson, gymnasielärare på Katedralskolan.
Debatt • Publicerad 8 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Just nu byggs Växjös nya kommunhus. Läraren Andreas Rubenson tycker det vore bättre om huset hade varit en ny gymnasieskola i stället.
Just nu byggs Växjös nya kommunhus. Läraren Andreas Rubenson tycker det vore bättre om huset hade varit en ny gymnasieskola i stället.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Det förs samtal på Katedralskolan om behov av förtätning på gymnasieskolorna i Växjö idag. Det behöver tydligen sparas två miljoner på gymnasieskolans lokaler och två miljoner på hållbar skolorganisation.

Samtidigt växer elevkullarna (vilket man vetat om i många år, se till exempel utredningen från 2015) och elever har redan lektioner i baracker, förlåt paviljonger. Råd att bygga ut skolan har man dock inte...

Annons

Genom fönstret syns ”tältet” som kostar 15 miljoner kronor. Där borta byggs ett elfenbenstorn som sträcker sig mot himlen. Ett nytt, stort och dyrt kommunhus i kommunen. I dag ligger beräkningarna på en slutkostnad klart över 750 miljoner kronor. Tillåt mig delge en revolutionerande idé på lösning:

Politikerna stannar kvar i nuvarande kommunhus. Eleverna intar nya kommunhusets våningar ovan stationsdelen där en ny gymnasieskola som kan hantera framtidens ökande elevkullar skapas.

Skolan kan ta emot många och är med sin närhet till stationen perfekt för de elever som pendlar (vilka blir fler för varje år). Nu blir det lättare att pendla klimatvänligt till Europas grönaste stad. I huset finns på bottenplan stationen och restauranger för passagerare med tågen. Det torde alltså vara lätt att bygga en elevmatsal på ett våningsplan ovan. Då har vi en gymnasieorganisation som har de lokaler som behövs och som är socialt hållbar.

Det sticker i mina ögon när man prioriterar skrytbygge framför barnen och ungdomarnas utveckling. Kanske är det dags att fundera på vilka moraliska principer som styr de som styr i Växjö?

Behöver politiker och tjänstemän verkligen mer plats? Kanske är det deras tur att arbeta i paviljonger nu?

Andreas Rubenson, gymnasielärare Katedralskolan

Annons
Annons
Annons
Annons