Annons

Miljöpartiet kastar sten i glashus med nyord

Miljöpartiet försöker med betydande envishet lansera ett så kallat nyord i det svenska språket. De senaste åren har vi i Sverige begåvats med ord som köttnorm, menscertifiera och flygskam, och nu är det alltså dags för ytterligare ett ord – ”klimatslakt”.
Debatt • Publicerad 16 april 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ordet används av miljöpartiet för att beskriva den kd/m-budget som förra året röstades igenom med hjälp av centerpartiet, liberalerna och sverigedemokraterna.

Inom klimatområdet innebär KD/M-budgeten ett betydande skifte med effektiva klimatsatsningar bland annat på ökat klimatbistånd. Klimatfrågan är ju en fråga som berör hela världen och vi menar att det är klokt att satsa våra pengar där det gör mest nytta. Därtill slopades en rad ineffektiva satsningar bland annat elcykelbidraget. Sammanlagt satsades 9,7 miljarder och som jämförelse lade Socialdemokraterna och Miljöpartiet 8,4 miljarder 2017. Så om en satsning på 9,7 miljarder 2019 är att betrakta som en ”klimatslakt” vad kallar miljöpartiet sin egen budget från 2017?

Annons

När nu regeringen och samarbetspartierna presenterat sin vårändringsbudget med inte obetydliga nedskärningar inom polisen och äldreomsorgen skulle jag kunna börja tala om ”polisslakt” och ”äldreslakt”. Jag väljer dock att inte göra det utan lämnar den typen av retorik till humanisterna i miljöpartiet. Istället konstaterar jag än en gång att miljöpartiet gör felaktiga prioriteringar där symbolpolitik går före det kloka, effektiva och långsiktiga.

Jon Malmqvist, ordförande KD Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons