Nog finns det en helig flygande ko

Insändare Artikeln publicerades

Smålandspostens ledarskribent Mathias Persson skriver den 18 april att det finns en hets mot flygresor. Tillåt mig påpeka att det rakt motsatta verkar gälla. Att röster höjs för att peka ut något som inte är hållbart är inte hets utan ett försök att rätta ett fel.

”Rent ut sagt är det bäst att lägga ner flyget helt och hållet”, skriver Michael Åkesson.
Foto: Janerik Henriksson/TT
”Rent ut sagt är det bäst att lägga ner flyget helt och hållet”, skriver Michael Åkesson.

Det är banalt att diskutera några kronor på en flygbiljett. Vem har inte råd att betala om man så vill? Rent ut sagt är det bäst att lägga ner flyget helt och hållet. Ingen avundsjuka eller uppoffring om alla gör lika, sociala djur som vi är. Oavsett energikälla kan det aldrig vara energieffektivt att dra upp 150 ton till 10 kilometers höjd.

Faktum är att trots vi befinner oss i en värld i djup existentiell kris är det få människor som gör verklig skillnad i sin vardag. Detta trots full vetskap om klimatkrisen. En mindre andel av befolkningen drar sitt strå till stacken och försöker begränsa skadorna av vår gemensamma framfart. Detta kommer inte räcka. Vi kan inte utrota alla djur eller förstöra ekosystem och skogar för att tillfredsställa varje persons hybris. Vi kommer i förlängningen bara skada oss själva i tron om att vi står över det världsliga.

Så låt oss tala klarspråk i den här frågan för en gångs skull. Simpel matematik. Lever det svenska folket idag som om det fanns fyra-fem jordklot måste vi kapa vår resursanvändning 75-80 procent. Inga tekniska knep kommer klara av det inom någon som helst snar framtid oavsett vad vi intalar oss. "Teknisk effektivitet måste paras med tillräcklighet" (Hur vi kan leva hållbart 2030, Christer Sanne, Naturvårdsverket 2012).

Men en sak har Mathias Persson rätt i; där saker är heligt och inte kan ifrågasättas finns ingen logik eller reson. Men inte finns det sakrala förtecken i att stå upp för världens klimat men nog finns det en helig flygande ko alltid.

Michael Åkesson