Nu är det dags att testa gårdsförsäljning i Sverige

Debatt Artikeln publicerades

Jag vill att Sverige ska ha en landsbygd där människor kan leva på sitt jordbruk och företagande. Idag har vi en landsbygd som utarmas dag för dag.

Sofia Stynsberg (M) vill se gårdsförsäljning av öl och vin.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sofia Stynsberg (M) vill se gårdsförsäljning av öl och vin.

Passiviteten från regeringen förhalar inte bara det majoritetsbeslut som riksdagen tagit om att tillåta gårdsförsäljning, utan fortsätter försvåra för de initiativ och företagare som kan skapa fler jobb på landsbygden och få den att växa.

Det var många som kände hopp och såg möjligheter när det i Sveriges riksdag äntligen fann en tydlig majoritet för att tillåta gårdsförsäljning av öl och vin. Dessutom tog riksdagen beslut om att man vill ha gårdsförsäljning i kombination med att också kunna behålla systembolaget.

Varför händer det ingenting?

Trots att tidigare utredningar visar på att det är fullt möjligt att genomföra beslutet, har man nu genom januariuppgörelsen istället begärt ytterligare en utredning som tidigast beräknas vara klar 2020. Det innebär att det inte finns någon möjlighet att införa gårdsförsäljning under den här mandatperioden.

I andra Europeiska länder kan bönder redan idag öka sina förutsättningar att bedriva lönsamma verksamheter genom gårdsförsäljning som leder till så väl ökad produktion, turism och arbetstillfällen. Vårt grannland Finland är ett av de länder som har infört gårdsförsäljning, en möjlighet som Sveriges bönder, företagare och landsbygdsentreprenörer förnekas av den svenska regeringen.

Det är en stor svaghet att inte vara lyhörd över den situation vi har i vårt land vad gäller möjligheten till företagande på landsbygden. I januari ställde jag en öppen fråga i Smålandsposten till landsbygdsministern Jennie Nilsson (S). Den handlade om vilka konkreta åtgärder hon tänker ta kring de säkerhetshot landets bönder utsätts för. Ännu har jag inte fått något svar.

Sveriges medborgare är stolta och glada över den svenska varan. Vi handlar gärna svenskt både när det gäller kött och mjölk med mera. Det är hög tid att införa en försöksperiod för gårdsförsäljning och visa på handlingskraft, se och förbättra möjligheterna för en växande landsbygd.

Sofia Stynsberg (M)