Annons

Nu är det upp till bevis i Uppvidinge kommun

Sverige har en förskola i världsklass. Det är ingen slump. Förklaringen när förskolan fungerar som bäst stavas god planering, rätt resurser och seriösa satsningar på personalen.
Debatt • Publicerad 23 mars 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Uppvidinge kommun måste tillsvidareanställa barnskötare”, skriver Kommunal.
”Uppvidinge kommun måste tillsvidareanställa barnskötare”, skriver Kommunal.Foto: NTB

Med tillräcklig bemanning finns alltid utrymme för lek, lärande och den där extra lilla kramen, precis som det ska vara. Och när barnen trivs på förskolan kan vi vuxna gå till jobbet med en bra känsla i magen. Bättre samhällsnytta än den förskolan ger får man leta efter.

Det här vet alla föräldrar. Och det här vet medlemmarna i Kommunal, fantastiska barnskötare runt om i landet som jobbar i förskolan. Trots det har ett 40-tal kommuner i skrivande stund beslut på att inte tillsvidareanställa barnskötare.

Annons

Uppvidinge kommun, ni är en av dessa. Det är både obegripligt och oacceptabelt att ni valt den här linjen. Vi talar om landets femte största yrkesgrupp, skickliga barnskötare som är experter på att ge barnen i förskolan den omsorg de behöver. Att inte tillvarata deras kompetens är inget annat än ett slöseri med resurser.

Barnskötarnas unika kompetens och roll i förskolan framgår dessutom tydligt i den nya läroplanen för förskolan som sjösätts i sommar. Tillsammans med landets förskollärare har barnskötarna till uppgift att omsätta förskolans läroplan i praktiken, stötta barnen i deras lärande och genomföra undervisningen i förskolan.

Kommunal välkomnar ansatsen i den nya läroplanen som ger barnskötarna det erkännande de förtjänar och förtydligar deras roll i arbetslaget. Nu är det upp till landets kommuner att visa att även ni tar behovet av yrkesskicklig personal i förskolan på allvar.

Att inte möta de krav som den nya läroplanen ställer är ett felsteg som vi beklagar. Men än är det inte för sent. Vi uppmanar kommunstyrelsen i Uppvidinge att tänka om. Genom att barnskötarna får den uppskattning de ska ha och tillsvidareanställningar på heltid kan Sverige fortsätta att upprätthålla – och utveckla – kvaliteten i förskolan.

Kommunal är mer än gärna behjälpliga och mycket intresserade av att träffa er för att berätta mer om våra perspektiv på behoven inom barnomsorgen. Att identifiera barnskötarnas roll, precis som Sveriges regering gjort för länge sedan, är avgörande för en bättre förskola.

Vi vet att det finns många föräldrar, kollegor och härliga barn som sätter stort värde på barnskötarnas yrkeskunnighet – visa att ni också gör det och tillsvidareanställ barnskötare i er kommun.

Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal. Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost, Eleonore Fransson, sektionsordförande Kommunal Östra Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons