Annons

Ny metod är förödande för omsorgen

I en debattartikel den 9 september beskriver Blågröna Växjö, genom bland annat Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden, hur man i sin budget tänker sig att omsorgsverksamheten i Växjö ska organiseras framöver. Rubriken ”Omsorg i Växjö skapar trygghet i en föränderlig tid.”
Replik • Publicerad 12 september 2019
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kjell Jönsson skriver att de mänskliga kontakterna inom omsorgen dras ner och ersätts med tekniska kontroller.
Kjell Jönsson skriver att de mänskliga kontakterna inom omsorgen dras ner och ersätts med tekniska kontroller.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

”En föränderlig tid” passar bra som benämning på Ulf Hedins egna uttalanden för inte så länge sedan, när han högt och tydligt lovade att inte stänga ner några kommunala äldreboenden för att några dagar senare verkligen stänga kommunala boenden och i stället öppna marknaden för privata boenden.

Den beskrivning vi nu får av Ulf Hedin talar om hur bra omsorgen ska bli i framtiden när man ”inför moderna arbetssätt och bättre styrning för att få mer gjort utan att medarbetarna behöver ta dubbla kliv i trapporna”.

Annons

Sådana tirader brukar betyda nedskärningar av resurserna. I en föränderlig tid beskrivs så storslagna löften numera som fake news. För övrigt kan man ana att medarbetarna snart måste ta mer än dubbla steg i trapporna.

Det största problemet för många i dag är ensamheten, som inte får människor att känna sig trygga. Det gäller såväl gammal som ung. Det bästa medlet för att motverka ensamheten är mänsklig kontakt. De mänskliga kontakterna inom omsorgen dras ner och ersätts med tekniska kontroller av typ ”hur många omsorgstagare hann medarbetarna med i dag?” Det är ju ett enkelt sätt att mäta verksamheten, men är en usel metod att mäta innehållet i omsorgen.

Den metoden att arbeta kallas New Public Management (NPM) och tillämpas inom industrin, men är förödande som mått på kvalitén i omsorgen.

Ulf Hedin menar att NPM skapar en trygg omsorg i Växjö kommun.

För mig är det enbart en affärsidé; att föra över trygghetsskapande kommunal omsorg till affärsdrivande verksamhet som använder ordet trygghet som en reklamslogan.

Kjell Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons