Annons

Ökat fokus på kvalitet i undervisningen

Satsningar med ökat fokus på kvalitet i yrkesvägledning och i undervisningen. Blågröna Växjö skriver om hur partierna vill utveckla skolan i kommunen.
Debatt • Publicerad 28 februari 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blågröna Växjö lyfter fram en rad punkter i utbildningsnämndens internbudget för 2019. Bland annat stärkt arbete med barn- och elevhälsa.
Blågröna Växjö lyfter fram en rad punkter i utbildningsnämndens internbudget för 2019. Bland annat stärkt arbete med barn- och elevhälsa.Foto: Henrik Montgomery/TT

Blågröna Växjö är stolta över våra skolors fantastiska personal och unika elever. Det är era arbetsinsatser som gör att skolresultaten i Växjö kommun stiger. Vår målsättning med satsningarna i årets internbudget är att ni och framtidens skola ska få de förutsättningarna ni förtjänar, nämligen den bästa skolan med en modern kunskapsutveckling.

Vi har under flera års tid prioriterat arbetet med tidiga insatser i skolan, ett arbete som nu är mycket framgångsrikt. Därtill har vi prioriterat stärkt barn- och elevhälsa, men ser att vi behöver göra mer. Därför intensifierar vi det arbetet under 2019.

Annons

Många barn och elever har tankar, funderingar över framtiden och är oroliga över vilka val de ska göra för att få jobb efter skolan. Därför vill vi stärka rollen för våra studie- och yrkesvägledare genom ökad samverkan med det lokala näringslivet, eftergymnasiala utbildningsaktörer och universitet. Genom ökad samverkan kan vi hjälpa våra barn och unga att göra trygga och bra val, samtidigt som vi möter arbetsmarknadens kompetensbehov.

I utbildningsnämndens internbudget för 2019 finns några särskilt stora prioriteringar på:

• 40 miljoner i höjd elevpeng i syfte att nå genomsnittet för de fem bästa skolkommunerna i Sverige, samtidigt som den riktas specifikt mot undervisning för att höja kvaliteten,

• Stärkt arbete med barn- och elevhälsa, för att tillsammans med ett redan framgångsrikt arbete med tidiga insatser få fler barn och elever att växa och utvecklas till sitt bästa jag.

• 15 miljoner till kompetensutveckling, ökad lärarbehörighet och stärkt kompetensförsörjning.

Växjö har idag en relativt hög nivå på andelen behöriga lärare i förhållande till övriga delar av Sverige. Vi ser dock att kompetensförsörjning fortsatt är en av våra största framtidsutmaningar nationellt som lokalt. Därför har vi valt att fortsätta satsa på betydande kompetensutvecklingsinsatser för vår skolpersonal, för att öka lärarbehörigheten, stärka kompetensförsörjning och främja personlig utveckling bland våra hårt arbetande medarbetare. I förlängningen hoppas vi även att det bidrar till ökad trivsel och förbättrade förutsättningar för våra pedagoger att bedriva ett kvalitativt arbete.

I vår skola ska alla med och ges möjlighet att lyckas oavsett bakgrund. Det är varje elevs vilja och förutsättningar som sätter målen. Det enskilt viktigaste för att komma dit är tiden som varje barn och elev får tillsammans med kvalificerade pedagoger. Tillsammans kan vi göra Växjö kommun till en av Sveriges bästa skolkommuner.

Pernilla Tornéus (M), Torgny Klasson (L), Tina Sturesson (C), Åsa Björkman, (KD), Magnus Folcker (MP), Blågröna arbetsutskottet utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons