Oppositionen i Sverige tävlar om uppmärksamhet

Insändare Artikeln publicerades

Innan Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson väcker misstroendeförklaring mot regeringen eller mot justitieministern Morgan Johansson så vore det väl på sin plats att man då har en lösning på problemet istället för att bara tävla i vem som skriker högst?

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson tävlar om vem som skriker högst, anser Magnus Lo.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson tävlar om vem som skriker högst, anser Magnus Lo.

Man kan inte bara kasta ur sig misstroende till höger och vänster utan i samma andetag presentera ett alternativ som isåfall skulle få omedelbar verkan om man nu vill se ett stopp på gängvåld och kriminalitet i morgon dag.

Annars finns det ingen mer mening med ett missförtroende än att man vill skapa kaos och osäkerhet bland väljarkåren. Samarbeta på bred front istället.

Lösningen på gängvåld och ökande kriminalitet är inte en hårdare migrationspolitik, fler poliser eller hårdare straff, lösningen är istället att tidigt skapa förutsättningar för elever och ungdomar att inte hamna i utanförskap. Straff och fängelsedomar är inget som stoppar kriminaliteten, det ger bara mer status. Ge alla möjlighet till en meningsfull fritid, skola och utbildning.

Gör inte som Oliver Rosengren i Växjö – sätta betygskrav för att få möjlighet att söka feriejobb, det blir bara ytterligare ett slag i ryggen på de som redan är på väg ut i periferin och kommer längre och längre från en gemenskap och känslan av lika värde. Skapa istället tvärtom en möjlighet för alla ungdomar att få chansen att bli en del av samhället och få känna och märka att de faktiskt är värda något.

Precis lika illa är det att Busch Thor försöker likna skolverket med DDR. Hon var två år när muren föll och DDR gick i graven, så vad hon kan ha för erfarenhet av det är väldigt svårt att förstå. I DDR övervakade och förföljde man människor och inskränkte på mänskliga rättigheter, satte människor i fängelse utan direkt anledning. Vänner, släkt och grannar angav varandra för att försöka vinna fördelar, ekonomin gick i botten, industrierna förföll och matbristen var enorm.

Opposition och politiskt motstånd var förbjudet, människor flydde landet med risk för sitt liv. Det är alltså detta du vill likna skolverket vid? Dina egna påhitt som är helt befängda påstående enligt skolverket? Men det är ju också ett sätt att vinna billiga poäng och precis som Åkesson och Kristersson ett sätt att skapa kaos och osäkerhet.

Men ingenting förvånar längre, till och med Spanien verkar nu ha glömt vad Franco ställde till med. Tyvärr är det inte bara Spanien som verkar ha glömt vad som hände i både Europa och övriga delar av världen när fascism, nazism, diktatur och kommunism hade sin stormaktsperioder och mer eller mindre förslavade mänskligheten och oliktänkande försvann spårlöst.

I stora delar av världen ser det fortfarande tyvärr ut så, men det som är skrämmande är att det nu finns en växande generation som inte har några minnen eller vetskap om hur världen sett ut genom åren och vad som är ännu mer skrämmande är att så många har glömt.

Magnus Lo