Annons

Oro för hur Växjös vuxenutbildning sköts

”Jag är orolig över hur vuxenutbildningen i Växjö har hanterats av det blågröna styret”, skriver kommunalrådet Malin Lauber (S).
Debatt • Publicerad 16 mars 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber (S) riktar kritik mot hur moderatledda majoriteten i Växjö sköter vuxenutbildningen.
Malin Lauber (S) riktar kritik mot hur moderatledda majoriteten i Växjö sköter vuxenutbildningen.Foto: Janerik Henriksson / TT

Under många år hade jag förmånen att få arbeta inom vuxenutbildningen, dåvarande Komvux i Växjö. Under dessa 15 år såg jag människor växa och utvecklas och så småningom sluta studera för att börja arbeta.

Att vara lärare är ett fantastiskt roligt arbete men för att kunna göra även ett bra arbete måste man ha goda förutsättningar, bra arbetsmiljö för både lärare och elev, kontinuitet under utbildningen och kunna arbeta med de kursplaner som finns utifrån elevens enskilda förutsättningar.

Annons

Socialdemokraterna vet att en stark vuxenutbildning med utbildade lärare på plats och med tid för för- och efterarbete är något av det som krävs för att utbildningen ska ha god kvalitet.

Mycket har hänt vuxenutbildningen de senaste åren. Bland annat har den så kallade auktorisationsmodellen införts, en modell som innebär att eleven får välja utförare och att denne får betalt utifrån elevens resultat.

Socialdemokraterna har från början varit emot denna modell. Jag läser i Smålandsposten att den utredning som ifrågasätter modellen, drogs tillbaka för att ”den behöver kompletteras.”

Utredningen visar att konsekvenserna med modellen bland annat är bristen på långsiktig planering, osäkra ekonomiska villkor och att kursutbudet blir likriktat och otillräckligt.

Jag förstår att det är tufft för den moderatledda majoriteten att en utredning som visar att en av deras stora ”reformer” inte har fallit väl ut. Nu visar även skolinspektionens granskning att flexibilitet i kombination med krav på valfrihet, god kvalité och budget i balans inte alltid går ihop.

Jag är helt övertygad om att fler vuxna kommer att både vilja och behöva omskola sig och stärka sin kompetens i framtiden. Det kräver att vi har en vuxenutbildning som lever upp till kraven.

Många kurser i Växjö idag går inte att studera på plats med lärare utan man hänvisas till distansutbildning. Kanske är det när man vill få en andra chans eller ska studera efter långt uppehåll som man behöver en lärare som bäst?

Jag är orolig över hur vuxenutbildningen i Växjö har hanterats av det blågröna styret. Vuxenutbildning ska få människor att växa och kunna växla så att de både främjar sin personliga utveckling och stärker sin ställning i arbets- och samhällslivet.

De studerande är inga kunder på en marknad som vinstdrivande företag ska konkurrera om.

Malin Lauber (S), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons