Petronella A Lindgren: Tack Tingsryd!

Debatt Artikeln publicerades

1969 beslutade Smålandsposten att öppna en lokalredaktion i Tingsryd. Nu har det gått 50 år, och i lördags firades det på Våryran.

Smålandsposten bjöd läsare och andra intresserade på korv med bröd under Våryran och passade på att fira sina 50 år med lokalredaktion i kommunen.
Foto: Petronella A Lindgren
Smålandsposten bjöd läsare och andra intresserade på korv med bröd under Våryran och passade på att fira sina 50 år med lokalredaktion i kommunen.

Utanför kontoret reste vi ett partytält och där bjöd lokalredaktören Mandus Örarbäck, säljaren Monica Bergström och jag på korv med bröd och firade det halva seklet på orten med att träffa er läsare.

Väderprognosen lovade regn mest hela dagen, men vi klarade oss undan det värsta och mötte de flesta av er i strålande solsken. Åtminstone fram till lunchtid då himlen öppnade sig ett tag.

I just Tingsryds kommun har Smålandsposten bland den högsta hushållstäckningen i hela länet. Över hälften av hemmen har prenumeration på tidningen. I Linneryd är det flest, sju av tio prenumererar. Det märktes.

Nästan alla jag pratade med var prenumeranter.

Jag passade så klart på att fråga vad de tyckte om tidningen och om de hade några nyhetstips att leverera. Här är några av kommentarerna:

”Det är underbart att läsa Smålandsposten!”

”Det borde vara mer reportage om äldre, det skrivs för mycket om barnen”

”Det är svårt att logga in, hur gör man?”

”Appen är bra, särskilt när man är utomlands. Även riksnyheter finns med där”

”Mera Tingsryd är väldigt bra med det fördjupande och reportagen”.

Mera Tingsryd är en bilaga som ges ut en gång i månaden endast i Tingsryds kommun.

Den första riktigt kritiska kommentaren kom strax innan vi packade ihop och ungefär samtidigt som korven hade tagit slut:

”Det är en skittidning”. Anledningen till omdömet handlade om främst två saker. Den första var att flera insändare som mannen hade skickat in till oss inte hade publicerats. Han tyckte att de flesta insändarna som kom in handlade om ”bassängen i Växjö”. Den andra var att han tyckte vi har för mycket engelska och svengelska uttryck i våra texter.

Jag blev överraskad att så många av de seniora läsarna också läser oss digitalt: ”när man inte orkar gå upp ur sängen och hämta tidningen utan ligger kvar och läser i mobilen”, som en av de lite äldre damerna jag pratade med sa. Jag blev också överraskad att så många av de yngre barnfamiljerna jag träffade läser tidningen på ett mer traditionellt sätt och hämtar den i brevlådan: ”Smålandsposten går ju inte att vara utan”, som en av besökarna sa.

Tack Tingsryd!

Vi tyckte det var väldigt roligt att få träffa er och hoppas att ni uppskattar pratstunden med oss.