Politikerna har fått hybris

Insändare Artikeln publicerades

Följer de senaste stora diskussionerna i Växjö, nytt kommunhus, trafiksituationen, byggsituationen och Växjöbostäders möjlighet att underhålla sina lägenheter. Den samlade bilden jag får är en stad/kommun med politiker med en viss hybris och märklig bild av Växjö.

Politikerna i Växjö kommun vill uppenbarligen ha är två varianter av välbärgade invånare. De som ska bo i centrala Växjö utan bil och de som ska bo i alla nybyggda ytterområden med dyra insatser och höga avgifter. Det menar Inger Karlsson.
Politikerna i Växjö kommun vill uppenbarligen ha är två varianter av välbärgade invånare. De som ska bo i centrala Växjö utan bil och de som ska bo i alla nybyggda ytterområden med dyra insatser och höga avgifter. Det menar Inger Karlsson.

Det politikerna uppenbarligen vill ha är två varianter av välbärgade invånare. De som ska bo i centrala Växjö utan bil, och eftersom politikerna så ivrigt har motarbetat handeln i centrum, så måste de som bor där i stor utsträckning äta ute och handla i de lite mindre butikerna. Och betala vad det kostar att bo centralt.

De andra, fortfarande välbärgade, invånarna är de som ska bo i alla nybyggda ytterområden med dyra insatser och höga avgifter. Långt från service. De ska däremot handla på Grand Samarkand, I11-området och Norremark. Hur det ska gå till utan bil framkommer inte riktigt. Ta den orimligt dyra bussen? Eller cykla och storhandla? Eller är det dessa invånare som ska köra runt stan via de orimligt dyra lösningarna runt Växjö?

Och sen när dessa välbärgade invånare blir gamla och sjuka, finns det då pengar över för att ta hand om dem, eller? Eller är tanken att de ska klara sig själva då också? Eller hellre flytta till en annan kommun?

Orterna runt om den viktiga staden med sina välbärgade invånare förväntas sköta sig själva utan inblandning av kommunen eftersom till Växjö stad vill man ju inte ha dem - de kör ju bil. Och vill de roa sig med några idrotter går det också bra, så länge inte kommunen behöver betala. Det är bara idrott i staden som betyder något.

Växjöbostäders hyresgäster vill man däremot inte särbehandla, vilket är exakt det man gör genom att plocka ur bolaget stora delar av vinsten. Men, visst ja, det var ju bara invånare med goda tillgångar man vill ha och då heĺgar kanske särbehandling medlen?

Och när så småningom politikerna fått sin vilja fram, Växjö består bara av en stad (märk väl, en stad, inte en kommun) med enbart välbärgade invånare utan bil som klarar sig själva, då har man råd att lägga stora summor på ett kommunhus som bara är till för politikerna och kommunanställda själva - de välbärgade fina invånarna springer ju inte hos kommunen och stör. Då har politikerna lyckats med sina visioner.

Jag har bott och betalat skatt i hela mitt vuxna liv i Växjö och även om jag själv tillhör kategorin "önskade" invånare, som både tjänar hyfsat och cyklar och går så mycket jag kan, tycker jag Växjös utveckling är sorglig. Funderar allvarligt på att ta min "pengapåse" med skatt och lägga den någonstans där man faktiskt bryr sig om de invånare man redan har - inte går och drömmer om några andra.

Inger Karlsson