Annons

Politisk vilja för fortsatt satsning på barnskötare

I en debattartikel den 23 mars riktade Kommunal kritik mot Uppvidinge för att kommunen inte tillsvidareanställer barnskötare. Nu svarar Jan Wernström (S).
Replik • Publicerad 26 mars 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan Wernström (S) skriver att Uppvidinge kommun tycker det är viktigt med trygga anställningar, exempelvis för barnskötare.
Jan Wernström (S) skriver att Uppvidinge kommun tycker det är viktigt med trygga anställningar, exempelvis för barnskötare.Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Jag vill bara tala om att det aldrig har tagits något tvingande beslut om att inte anställa barnskötare i kommunen.

Kanske att det var andemeningen med beslutet. Det kan jag inte svara på för jag var inte med då.

Annons

Sedan dess har vi fått ett annat politiskt styre, med Socialdemokrater på de flesta ordförandeposterna. I Uppvidinge samarbetar vi med Vänsterpartiet i valtekniskt stöd från Moderaterna, vilket har visat sig fungera mycket bra.

Jag har också sagt att det skall vara roligt att gå till jobbet, alla dagar. Då hjälper det med ett tryggt anställningsavtal. Med ett tillsvidareavtal i stället för visstid är det stor skillnad i trygghet.

Bra arbetsklimat. Bra lön. Bra anställningsavtal. Det är viktiga ingredienser och kanske är det så att arbetskamraterna är den viktigaste. Då skall man också vara anställd på lika villkor och ha en trygghet.

Jag citerar beslutet från Barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 17 september 2008:

"Sträva efter att samtliga barnskötartjänster på förskolorna på sikt omvandlas till förskollärartjänster i samband med pensioner och när anställningar upphör."

Jag skall villigt medge att det är en mycket diffus text. Det är skillnad på orden, sträva och skall. Sträva är inte tvingande och vi kommer att se över det.

Den politiska viljan finns och en ytterligare satsning på barnskötare kommer att ske.

Tyvärr så kan jag också konstatera att de fackliga organisationerna också har misstolkat texten och sett den som tvingande.

Jag tackar ändå Kommunals förbundsordförande, avdelningsordförande och sektionsordförande för stödet i frågan.

Jan Wernström (S), ordförande Barn- och utbildningsnämnden, Uppvidinge kommun

Annons
Annons
Annons
Annons